... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Παρασκευή 4 Αυγούστου 2017

«Είναι ΟΚ μια πρωθυπουργός να γίνεται μητέρα;» και άλλα σεξιστικά

H νεοεκλεγείς πρόεδρος του Εργατικού Κόμματος Νέας Ζηλανδίας, Τζασίντα Αρντερν

Η 37χρονη Τζασίντα Αρντερν, που μόλις εξελέγη πρόεδρος του Εργατικού Κόμματος της Νέας Ζηλανδίας, έχει χαρακτηριστεί «αυθεντική, δυναμική και συγκροτημένη», αρετές σημαντικές ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 23ης Σεπτεμβρίου στη χώρα.
Αλλά κάποιοι δημοσιογράφοι ανακάλυψαν το «ψεγάδι» που μπορεί να «καταστρέψει» την πολιτική της καριέρα: την πιθανότητα να γίνει μητέρα και πώς αυτό θα επηρεάσει ενδεχόμενη πρωθυπουργία της.
Αμέσως μετά την εκλογή της στην ηγεσία του Εργατικού Κόμματος, παρουσιαστής τηλεοπτικής εκπομπής πολιτικής επικαιρότητας ρώτησε την Αρντερν αν αντιμετωπίζει το δίλημμα πολλών γυναικών της Νέας Ζηλανδίας: παιδιά ή καριέρα.
«Η θέση μου δεν είναι διαφορετική από εκείνη των γυναικών που εργάζονται σε τρεις δουλειές ή που πρέπει να συνδυάσουν ταυτόχρονα πολλές ευθύνες», ήταν η κοφτή και σαφής απάντησή της.
Αν και όχι τόσο σαφής για παρουσιαστή άλλης τηλεοπτικής εκπομπής, που σχολιάζοντας πως «αν είσαι εργοδότης μιας επιχείρησης πρέπει να ξέρεις αυτού του είδους τα θέματα σχετικά με τις γυναίκες που απασχολείς» αναρωτήθηκε αν «είναι εντάξει για πρωθυπουργό να παίρνει άδεια μητρότητας κατά τη θητεία της».
Προκαλώντας την ψύχραιμη απάντηση της Αρντερν πως «είναι απαράδεκτο το 2017 να υποστηρίζει κανείς πως οι γυναίκες πρέπει να απαντούν σε τέτοιες ερωτήσεις στη δουλειά τους».
Ερωτήσεις που δεν έχουν γίνει ποτέ σε άντρα πολιτικό και ξεσήκωσαν σωρεία κριτικών σε αυτή τη χώρα, η οποία ήταν η πρώτη στον κόσμο που αναγνώρισε το δικαίωμα ψήφου των γυναικών και έχει ισχυρό πλέγμα νόμων κατά των διακρίσεων φύλου.
Χαρακτηριστική ήταν η παρέμβαση της Τζάκι Μπλου, επικεφαλής της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων:
«Αντρες παρουσιαστές κατέστησαν σαφές στο κοινό τους ότι επιθυμούν διακαώς να μάθουν ποιες είναι οι προθέσεις της Τζασίντα σχετικά με τη μήτρα της. Ενας μάλιστα πρότεινε ότι όλες οι γυναίκες θα έπρεπε να ρωτιούνται σχετικά όταν κάνουν αίτηση για μια θέση εργασίας.
»Aν μια γυναίκα προτίθεται ή όχι να κάνει παιδιά αυτό δεν είναι αναθεματισμένη δουλειά κανενός άλλου. Και παρεμπιπτόντως, είναι παράνομο να κάνεις ανάλογες ερωτήσεις σε μια γυναίκα γιατί παραβιάζεται η νομοθεσία περί Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».

Δεν υπάρχουν σχόλια: