... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Δευτέρα 10 Ιουλίου 2017

Eva Ekeblad: Η γυναίκα που έφτιαξε αλεύρι από πατάτες

Eva Ekeblad: Ποια είναι η Σουηδή επιστήμονας που τιμά η Google με Doodle

Ήρθε στη ζωή στις 10 Ιουλίου 1724 και η Ιστορία έγραψε για εκείνη ότι ήταν η πρώτη γυναίκα που έγινε δεκτή στη Σουηδική Βασιλική Ακαδημία των Επιστημών, σε ηλικία 24 ετών. Η Σουηδή αριστοκράτισσα Eva Ekeblad διαχειρίστηκε μερικά από τα οικογενειακά κτήματα (ο λόγος ήταν η συχνή απουσία του συζύγου της), και γενικά θεωρήθηκε δίκαιη ως προς τους αγρότες προστατεύοντάς τους από τις κατασχέσεις. Μάλιστα, όταν έμεινε χήρα το 1771 αποσύρθηκε στην εξοχή.

Το 1746 έγραψε στην Ακαδημία σχετικά με το συγκεκριμένο φυτό που είχε εισαχθεί τη Σουηδία ήδη από το 1658, αλλά βρισκόταν μόνο στα θερμοκήπια της αριστοκρατίας. Και μπορεί τα ευρήματά της σήμερα να θεωρούνται αυτονόητα, ωστόσο τον 18ο αιώνα η καθιέρωση της πατάτας στο τραπέζι των Σουηδών σήμαινε ότι βελτιώθηκαν οι διατροφικές τους συνήθειες και επιπλέον μειώθηκε η συχνότητα των λιμών. Άλλωστε, μιας και οι πατάτες μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την απόσταση, το σιτάρι, η σίκαλη και το κριθάρι «περίσσευαν».
Επιπλέον, το 1751 η Eva Ekeblad ανακάλυψε μια μέθοδο λεύκανσης με σαπούνι των βαμβακερών υφασμάτων και νημάτων, ενώ έναν χρόνο μετά σκέφτηκε ότι τα επικίνδυνα συστατικά στα καλλυντικά της εποχής θα μπορούσαν να αντικατασταθούν από άλευρο πατάτας. Λέγεται μάλιστα ότι είχε… διαφημίσει το φυτό χρησιμοποιώντας τα λουλούδια του για να στολίσει τα μαλλιά της.
Η εκλογή της στη Σουηδική Βασιλική Ακαδημία των Επιστημών έγινε το 1748, αν και η πρώτη αναφορά του ονόματός της είναι το 1751 ως επίτιμο και όχι ως πλήρες μέλος. Θεωρείται, δε, αμφίβολο να είχε λάβει μέρος σε κάποια συνεδρίαση, εξαιτίας του καταστατικού που όριζε ότι δικαίωμα συμμετοχής είχαν μόνο οι άνδρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: