... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Πέμπτη 27 Ιουλίου 2017

Σε ποιες χώρες παραμένει έγκλημα και τιμωρείται η σχέση μεταξύ ομοφυλόφιλων

72 χώρες σε όλο τον κόσμο συνεχίζουν να ποινικοποιούν τις σχέσεις μεταξύ των ατόμων του ιδίου φύλου ενώ σε οκτώ από αυτές τις χώρες η ομοφυλοφιλία μπορεί να οδηγήσει σε θανατική ποινή.  Σε δεκάδες άλλες οι ομοφυλοφιλικές σχέσεις μπορούν να οδηγήσουν σε ποινή φυλάκισης. Αυτά είναι τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα με ετήσια έκθεση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Λεσβιών, Φιλελεύθερων, Αμφισεξουαλικών, Τρανσέξουαλ και Ίντερσεξ (ILGA).

 Ο χάρτης που δείχνει την τι συμβαίνει νομικά με την ομοφυλοφιλία σε όλο τον κόσμο:



Η Νότια και Ανατολική Αφρική, η Μέση Ανατολή και η Νότια Ασία εξακολουθούν να διατηρούν την πιο σκληρή προσέγγιση ενώ η δυτική Ευρώπη και το δυτικό ημισφαίριο δείχνουν την μεγαλύτερη ανοχή.

Στο Ιράν, το Σουδάν, τη Σαουδική Αραβία και την Υεμένη, η ομοφυλοφιλία εξακολουθεί να τιμωρείται με θάνατο, σύμφωνα με το νόμο της σαρία. Το ίδιο ισχύει και σε τμήματα της Σομαλίας και της βόρειας Νιγηρίας. Σε δύο άλλες χώρες - τη Συρία και το Ιράκ - η θανατική ποινή εφαρμόζεται από μη κρατικούς φορείς, συμπεριλαμβανομένου του Ισλαμικού Κράτους.

Η έκθεση επισημαίνει ότι, μολονότι υπάρχει το ενδεχόμενο να επιβληθεί θανατική ποινή στα δικαστήρια της σαρία σε τουλάχιστον πέντε άλλες χώρες - το Πακιστάν, το Αφγανιστάν, τα ΗΑΕ, το Κατάρ και τη Μαυριτανία - δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι έχει εφαρμοστεί για συναινετική ερωτική συνεύρεση μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου.

Οι ομοφυλοφιλικές σχέσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ποινή φυλάκισης σε 71 κράτη συνολικά. Ωστόσο, ο αριθμός αυτός αποκλείει την Αίγυπτο, όπου οι σχέσεις μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου είναι τεχνικά νόμιμες, αλλά διώκονται έντονα και όπου εκατοντάδες άνθρωποι αναφέρονται ως κρατούμενοι για λόγους ηθικής.

Συνολικά, περισσότερες από 120 χώρες έχουν αποποινικοποιήσει την ομοφυλοφιλία. Αλλά μερικές ακόμα δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ως φιλελεύθερες. Η Ρωσία, για παράδειγμα, εισήγαγε πρόσφατα νόμους που απαγορεύουν την προώθηση της ομοφυλοφιλίας και δέχτηκε κυρώσεις από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα ανθρώπινα δικαιώματα για έναν νόμο του 2013 που απαγορεύει τη διάδοση της «προπαγάνδας των μη παραδοσιακών σεξουαλικών σχέσεων» μεταξύ ανηλίκων.

Η έκθεση της ILGA σημειώνει ότι δεν υπάρχει χώρα στον κόσμο όπου οι ΛΟΑΤ είναι ασφαλείς από διακρίσεις, στιγματισμό ή βία. «Οι νομοθετικές αλλαγές είναι αρκετά αργές, αλλά οι κοινωνικές συμπεριφορές, ιδιαίτερα εκείνες που μπορεί να προκαλέσουν ταμπού, είναι επιμελώς αργές», ανέφερε ο συγγραφέας της έκθεσης Aengus Carroll. Ωστόσο, επεσήμανε ορισμένες θετικές εξελίξεις σε χώρες όπως η Μποτσουάνα, η Κένυα, η Ζιμπάμπουε και η Τυνησία, όπου οι συνήγοροι κέρδισαν πρόσφατα δικαστικές υποθέσεις που επιβεβαιώνουν το δικαίωμα να σχηματίσουν οργανώσεις για να ασκήσουν πιέσεις για δικαιώματα. Υπήρξαν επίσης σημαντικά βήματα για θέματα σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου σε όλο τον κόσμο. Κατά τη δημοσίευση της έκθεσης της ILGA, υπήρχαν 26 χώρες που επέτρεψαν την από κοινού υιοθεσία για τα ζευγάρια του ιδίου φύλου.

«Οι μετανάστες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν μια σειρά νομικών εμποδίων και οι LGBT άνθρωποι συνολικά εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν διακρίσεις στην καθημερινότητά τους.Οι ΛΟΑΤ άνθρωποι μπορούν να βρεθούν αποκλεισμένοι ή να αντιμετωπίσουν λεκτική και σωματική κακοποίηση, είτε στη δουλειά, στο σχολείο, στον αθλητισμό, στην πίστη ή στις τοπικές κοινότητες» αναφέρει η έκθεση.


Δεν υπάρχουν σχόλια: