... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Παρασκευή 7 Ιουλίου 2017

Στοιχεία του ΚΗΨΥΑΚ Οι γυναίκες καρκινοπαθείς ζητούν συχνότερα ψυχολογική στήριξη

Οι γυναίκες καρκινοπαθείς ζητούν συχνότερα ψυχολογική στήριξη

Ευρύ φάσμα ψυχοκοινωνικών υπηρεσιών συνεχίζει να παρέχει δωρεάν για 17η χρονιά το Κέντρο Ημέρας για την Υποστήριξη Ασθενών με Καρκίνο (Κ.Η.ΨΥ.Α.Κ.) της Εταιρίας Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας. 

Στόχος του είναι να βοηθήσει τους ασθενείς με καρκίνο να ανταποκριθούν στις αλλαγές και τις δυσκολίες που επιφέρει η νόσος σε συναισθηματικό και πρακτικό επίπεδο, και να στηρίξει παράλληλα το κοντινό περιβάλλον των ασθενών που συχνά επωμίζεται ένα μεγάλο μέρος της φροντίδας τους για την οποία χρειάζονται κατάλληλη συμβουλευτική. 

«Η νόσος του καρκίνου δεν αφήνει κανέναν ανεπηρέαστο. Όσοι έχουν νοσήσει γνωρίζουν καλύτερα τι αποθέματα δυνάμεων -ψυχικών και σωματικών- απαιτούνται», σημειώνει ο Δημήτρης Σακελλάρης, ψυχίατρος και επιστημονικός υπεύθυνος του Κ.Η.ΨΥ.Α.Κ. 

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Κ.Η.ΨΥ.Α.Κ. από τις αρχές του 2017 μέχρι και τον Μάιο έχουν πραγματοποιηθεί 3.418 θεραπευτικές συνεδρίες. Η πλειοψηφία των συνεδριών (65%) αφορά σε ασθενείς ενώ το 35% σε συγγενικά και οικεία πρόσωπα ασθενών. 

«Είναι λογικό κάποιος-είτε βιώνει τον καρκίνο προσωπικά είτε μέσω ενός κοντινού του προσώπου-να ζητά βοήθεια όχι μόνο ιατρική αλλά και στο κομμάτι διαχείρισης των δύσκολων και πρωτόγνωρων συναισθημάτων που γεννά μια τέτοια δοκιμασία, ώστε να μπορέσει να την αντιμετωπίσει όσο το δυνατόν καλύτερα», επισημαίνει σχετικά ο κ. Σακελλάρης.

Το μεγαλύτερο ποσοστό (82%) των ανθρώπων που λαμβάνουν τις υπηρεσίες του ΚΗΨΥΑΚ είναι γυναίκες ενώ οι άνδρες-ωφελούμενοι καταγράφονται σε ποσοστό 18%. Το υψηλότερο ποσοστό (37%) των ατόμων που λαμβάνει στήριξη είναι ηλικίας 50-64 ετών, ενώ αμέσως μετά (34%) συναντώνται οι ηλικίες από 35 έως 49 ετών και πολύ χαμηλότερο (9,5%) μικρότερων ηλικιών 18-34 ετών. 

Η διάγνωση που συναντάται πιο συχνά στα περιστατικά που υποδέχεται το ΚΗΨΥΑΚ είναι ο καρκίνος του μαστού (42%), ακολουθούν οι γυναικολογικοί καρκίνοι (10%), ο καρκίνος του εντέρου (8%) και πνεύμονα (8%).

Τόσο οι ασθενείς όσο και το οικείο περιβάλλον αναζητούν ψυχολογική υποστήριξη σε διάφορες φάσεις της νόσου. Οι περισσότεροι από αυτούς που απευθύνονται στο ΚΗΨΥΑΚ (42%) αναζητά βοήθεια κατά τη φάση της χημειοθεραπείας, ενώ λιγότεροι βρίσκονται στο αρχικό στάδιο της ανακοίνωσης της διάγνωσης είτε σε φάση υποτροπής και πιο σπάνια σε τελικό στάδιο της ασθένειας.

Το αρχικό αίτημα των ασθενών είναι να υποστηριχθούν στο να επεξεργαστούν το άγχος τους (45%), την κατάθλιψη (25%), προβλήματα σχέσεων και κοινωνικές δυσκολίες (12%).

Αναγνωρίζοντας ότι η αντιμετώπιση του καρκίνου συνεπάγεται μια σημαντική επιβάρυνση και σε οικονομικό επίπεδο, το Κ.Η.ΨΥ.Α.Κ λειτουργεί από το 2001 στο κέντρο της Αθήνας (Φιλελλήνων 34, 2ος όροφος) παρέχοντας δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη, ατομική και οικογενειακή συμβουλευτική, ψυχιατρική παρακολούθηση, ατομική και ομαδική ψυχοθεραπεία, τεχνικές χαλάρωσης-χοροκινητική θεραπεία και κοινωνική υπηρεσία. 

Παράλληλα, υποστηρίζει επαγγελματίες υγείας που ασχολούνται με ογκολογικούς ασθενείς με στόχο την υποστήριξη και ευαισθητοποίηση τους σε σχέση με τον καρκίνο. 

http://news.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: