... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Δευτέρα, 31 Ιουλίου 2017

Πορεία γυναικών κατά της βίας στην Τουρκία

Από την κινητοποίηση


Με κεντρικό σύνθημα «μην ασχολείσαι με το ντύσιμό μου» εκατοντάδες γυναίκες πραγματοποίησαν χθες πορεία στην Κωνσταντινούπολη για να διαμαρτυρηθούν για τη βία σε βάρος τους και την εχθρότητα που αντιμετωπίζουν από κάποιους άνδρες, οι οποίοι απαιτούν να ντύνονται πιο συντηρητικά.
«Δεν θα υπακούσουμε, δεν θα σιωπήσουμε, δεν θα φοβηθούμε. Θα κερδίσουμε μέσω της αντίστασης» φώναζαν οι συγκεντρωμένες, που κρατούσαν πλακάτ, αλλά και κρεμάστρες όπου είχαν τοποθετήσει τζιν σορτσάκια ως παράδειγμα του είδους του ρούχου που ορισμένοι Τούρκοι κρίνουν ως απαράδεκτο.
Στη πορεία, που ξεκίνησε από τη συνοικία Καντικόι, συμμετείχαν γυναίκες οι οποίες διαμαρτύρονταν κατά των επικρίσεων, που δέχονται διότι επιλέγουν να φορούν μαντίλα, και ακτιβιστές της κοινότητας των ΛΟΑΤ.
Οι διαδηλώτριες κατήγγειλαν ότι καταγράφονται όλο και περισσότερο περιστατικά λεκτικής και σωματικής βίας εναντίον των γυναικών για τις επιλογές που κάνουν στο ντύσιμό τους.
Τον Ιούνιο μια νεαρή Τουρκάλα, η Ασένα Μελίσα Σαγλάμ, δέχθηκε επίθεση από έναν άνδρα σε λεωφορείο στην Κωνσταντινούπολη, επειδή φορούσε σορτσάκι κατά τη διάρκεια του ιερού για τους μουσουλμάνους μήνα του ραμαζανιού.
Στο βίντεο που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο φαίνεται ο άνδρας να την χτυπάει ενώ ο οδηγός του λεωφορείου απλά παρακολουθεί. «Δεν ντρέπεσαι να ντύνεσαι έτσι κατά τη διάρκεια του ραμαζανιού;» της είχε πει τότε ο δράστης.Δεν υπάρχουν σχόλια: