... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Τρίτη 11 Ιουλίου 2017

Ο Δήμος Ρόδου παρουσιάστηκε ως Καλή Πρακτική για το έργο των Δομών Υποστήριξης Γυναικών



Ο Δήμος Ρόδου δέχτηκε πρόσκληση από την οργανωτική επιτροπή του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγειών Πόλεων να συμμετάσχει ως παράδειγμα καλής πρακτικής στο 13ο Συνέδριο του με θέμα: «Υγιείς Πόλεις: Ανθεκτικές – Βιώσιμες – Συμμετοχικές» για το έργο που επιτελούν οι Δομές Υποστήριξης Γυναικών.
Στο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 7 και Σάββατο 8 Ιουλίου στο Κέντρο Πολιτισμού ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) το δήμο εκπροσώπησε η κα. Άννα Ζωάννου, αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Ισότητας των Φύλων, Τρίτης ηλικίας, Αμεα και Εθελοντισμού.
Στην ομιλία της η κα. Άννα Ζωάννου επισήμανε το σημαντικό ρόλο της πρόληψης που είναι ισοδύναμη με την άριστη θεραπεία. Για το λόγο αυτό οι Δομές Υποστήριξης Γυναικών του Δήμου Ρόδου (Κέντρο Συμβουλευτικής υποστήριξης Γυναικών και Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών) συνεργάζονται για να προσφέρουν ολοκληρωμένες πολιτικές παρέμβασης και πολύπλευρη υποστήριξη στις γυναίκες. Οι δυο δομές μαζί, πραγματοποιούν πολλές ενημερώσεις στην τοπική και κυρίως μαθητική κοινότητα. Χαρακτηριστικό όλων των παρουσιάσεων είναι η βαρύτητα που δίνεται στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση βιωματικών εργαστηρίων.
Από το Μάρτιο έως το Μάιο 2017, οι Δομές Υποστήριξης Γυναικών σε συνεργασία με το Συμβουλευτικό Σταθμό Νέων υλοποίησαν με μεγάλη επιτυχία για τη θεματική εβδομάδα που όρισε το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων με τίτλο «Σώμα και Ταυτότητα» συνολικά 6 δράσεις ευαισθητοποίησης, που παρακολούθησαν 700 παιδιά από το 1ο, 4ο και 5ο Γυμνάσιο πόλεως Ρόδου, το Μουσικό Σχολείο και το Γυμνάσιο Κρεμαστής.
Σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν για τη συγκεκριμένη θεματική εβδομάδα δράσεις ευαισθητοποίησης με τίτλο: «Έμφυλες Ταυτότητες και Έμφυλα Στερεότυπα».
Σκοπός των δράσεων ήταν η ενημέρωση, η ευαισθητοποίηση και η πληροφόρηση των μαθητών αναφορικά με ζητήματα διακρίσεων λόγω φύλου καθώς και με πρότυπα συμπεριφοράς που αναπαράγονται λόγω των στερεοτύπων στην οικογένεια, στο σχολείο και στο ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον. Οι δράσεις ολοκληρώνονταν, με τη χρήση της μη τυπικής εκπαιδευτικής μεθοδολογίας και την ενεργή συμμετοχή των μαθητών με την αποτύπωση πολύπλοκων εννοιών στα «κουτιά» προτάσεων. Συγκεκριμένα, στο τέλος της κάθε παρουσίασης χρησιμοποιούνταν μεγάλα λευκά κουτιά και χρωματιστοί μαρκαδόροι, προκειμένου οι μαθητές/μαθήτριες να καταγράψουν πάνω σε αυτά προτάσεις που εκφράζουν στερεότυπα με τα οποία διαφωνούν. Αφού ολοκληρωνόταν η καταγραφή και μετά από διαλογική συζήτηση, τοποθετούσαν τα κουτιά με τρόπο τέτοιο, ώστε να σχηματίζεται ένας τοίχος, τον οποίο στη συνέχεια κατεδάφιζαν.
Οι έφηβοι, μέσα από διαδραστικό τρόπο, εφοδιάζονται με γνώσεις που αφορούν τα δικαιώματα των φύλων, αναγνωρίζουν την έμφυλη βία, μαθαίνουν να αντιστέκονται στη βία, αναπτύσσουν μηδενική ανοχή σε αυτήν και κινητοποιούν τον αλληλοσεβασμό μέσω συζητήσεων. Απώτερος στόχος των δράσεων είναι η ενημέρωση των εφήβων, η διαμόρφωση κριτικής σκέψης, η διερεύνηση εναλλακτικών τρόπων επίλυσης των συγκρούσεων και παράλληλα η παρακίνηση τους σε χαρακτηριστικά πιο υγειών σχέσεων.

Κλείνοντας την τοποθέτησή της η κα. Άννα Ζωάννου επισήμανε ότι είναι σημαντική η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των νέων, γιατί από μικρή ηλικία χτίζονται οι συλλογικές συνειδήσεις και η ταυτότητα των αυριανών πολιτών. Σε αυτή την προσπάθειά προστίθενται τα στελέχη του Κέντρου Κοινότητας, καθώς και οι εθελοντές του νεοσύστατου Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το οποίο απαριθμεί 42 φορείς. Στόχος της δημοτικής αρχής και όραμα του κ. Φώτη Χατζηδιάκου, Δημάρχου Ρόδου είναι οι κοινωνικές πολιτικές που εφαρμόζονται από τη Διεύθυνσης Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας να προσανατολίζονται προς το πρότυπο του «Ενεργού Δήμου Πρόνοιας» προχωρώντας στο δρόμο της συνεννόησης, της ανασύστασης των δυνάμεων, της υπέρβασης δομικών στρεβλώσεων και νοοτροπιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: