... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Δευτέρα 24 Ιουλίου 2017

Γιατί οι γυναίκες πληρώνονται λιγότερο από τους άνδρες; Η ερώτηση μιας παρουσιάστριας του BBC το αφεντικό της



Το μισθολογικό χάσμα είναι ένα από τα καίρια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες. Πρόκειται για ένα ζήτημα που, παρά τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει προς την ισότητα των δυο φύλων, δεν έχει καταφέρει να επιλυθεί ακόμη σε πολλές χώρες.
Το μισθολογικό χάσμα είναι η διαφορά μέσου ακαθάριστου ωρομισθίου μεταξύ ανδρών και γυναικών.
Στην Ελλάδα, για παράδειγμα, σύμφωνα με στατιστικά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το χάσμα αγγίζει το 15.0% ενώ το ίδιο ποσοστό σε ευρωπαϊκό επίπεδο αγγίζει το 16.3%.
Το χάσμα μεταξύ συνολικών εισοδημάτων μεταξύ των φύλων είναι η διαφορά μεταξύ των μέσων εισοδημάτων μεταξύ ανδρών και γυναικών. Σε αυτό, λαμβάνονται υπόψη τριών ειδών μειονεκτημάτων που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες:
  • Χαμηλότερο ωρομίσθιο
  • Λιγότερες ώρες σε δουλειές με πληρωμή
  • Χαμηλότερα επίπεδα απασχόλησης (καταστάσεις όπως, π.χ., να αφήσουν την δουλειά για να μεγαλώσουν παιδιά)

Πίσω στην Μεγάλη Βρετανία, το BBC αποκάλυψε πόσο μεγάλο είναι το χάσμα που ισχύει ανάμεσα στον μισθό που παίρνουν οι high παρουσιαστές του σε σχέση με τις γυναίκες που κάνουν ακριβώς την ίδια δουλειά.
Όλο αυτό έγινε με αφορμή  την πρώτη δημοσιοποίηση των υψηλότερων αποδοχών του προσωπικού του, η οποία  έγινε κατόπιν αιτήματος της κυβέρνησης της χώρας και είχε ως σκοπό την βελτίωση της σχέσης ποιότητας-τιμής στον βρετανικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα.
Λίγες ώρες αφού δημοσιοποιήθηκαν τα στοιχεία, όμως, η παρουσιάστρια του ραδιοφώνου του BBC, Μισχάλ Χουσείν, είχε ως καλεσμένο στην εκπομπή της το αφεντικό της, γενικό διευθυντή του BBC, Τόνι Χολ.

Οι μισθοί των high δημοσιογράφων παρουσιάζουν την ίδια ανομοιότητα και με τον άνδρα παρουσιαστή του κεντρικού δελτίου ειδήσεων που αμοίβεται με περίπου  200.000 στερλίνες τον χρόνο περισσότερο σε σχέση με την γυναίκα συνάδελφό του.
Η Μισχάλ Χουσείν αποφάσισε να στείλει ένα αρκετά δυνατό μήνυμα κατά την διάρκεια της συνέντευξης αναφέροντας πως αυτή η διαφορά δεν είναι αποδεκτή!
Συγκεκριμένα, ρώτησε το αφεντικό της πώς θα χειριστεί το χάσμα και εκείνος είπε πως σκοπεύει να δημιουργήσει ισορροπία ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες παρουσιαστές.
Η απάντηση του, όμως, δεν ικανοποίησε την παρουσιάστρια, η οποία είπε πως αυτή είναι μια διαφορετική οπτική και του ζήτησε συγκεκριμένα στοιχεία.
Εκείνος είπε πως μέχρι το 2020 θα έχει επιτευχθεί η ισότητα ανάμεσα στις αμοιβές ανδρών και γυναικών τηλεοπτικών παρουσιαστών.
Η παρουσιάστρια δεν σταμάτησε εκεί αλλά του έκανε κι άλλες ερωτήσεις, μια εκ των οποίων αφορούσε το εάν θα μειωθούν οι μισθοί των ανδρών για να πετύχουν αυτό το αποτέλεσμα.
Εκείνος, πάντως, είπε πως θα δουλέψει κατά περίπτωση και πως γίνεται προσπάθεια προώθησης της ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών που παρουσιάζουν τα προγράμματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: