... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Δευτέρα 24 Ιουλίου 2017

ANNELIES HOFMEYR:Η καλλιτέχνης που δε φοβάται να δείξει τη γυναικεία φύση έτσι όπως πραγματικά είναι


witmyt.com

Μια conceptual artist που θέλει να αλλάξει τον κόσμο. Ή έστω την (λανθασμένη) αντίληψη που έχει αυτός για τη φύση του γυναικείου σώματος.  
Όλο λέω να κλείσω το Instagram, αλλά, που και που, ανακαλύπτω λογαριασμούς- διαμάντια που μπορούν να γίνουν πηγή σκέψης, προβληματισμού, ευαισθητοποίησης και ανεξάντλητης έμπνευσης και καταλήγω να το κρατάω.
Ανάμεσα σε αυτούς είναι και ο λογαριασμός Wit_Myt που ανήκει στην υπερταλαντούχα νοτιοαφρικανή Annelies Hofmeyr. Πρόκειται για μια από τις πιο εύστροφες, οξυδερκείς και ευρηματικές εκπροσώπους της σύγχρονης τέχνης που μιλάει και θίγει, ανοιχτά και χωρίς προσχήματα, θέματα για τα οποία ο κόσμος -συνήθως- ντρέπεται να μιλήσει.  
Χρησιμοποιώντας ως μοντέλα γυναίκες ή φτιάχνοντας συνθέσεις από αντικείμενα άρρηκτα συνδεδεμένα με τη γυναικεία κουλτούρα (π.χ. τη Barbie), δημιουργεί δυνατές εικόνες- έργα τέχνης που αναδεικνύουν τη γυναικεία φύση όπως πραγματικά είναι καταδικάζοντας τα στερεότυπα και τις παγιωμένες αντιλήψεις που τη συνοδεύουν. Μακροπρόθεσμος στόχος της; Να δείξει ότι οι γυναίκες μπορούν να είναι πολλά παραπάνω από αυτό που η πλειονότητα πιστεύει: δηλαδή «νοικοκυρές», «υπάκουες σύζυγοι», «καλές μανούλες». 
 Instagram/Annelies Hofmeyr
Αγαπημένο της θέμα είναι ο κύκλος της γυναίκας και η περίοδος της. Μάλιστα ένα πρόσφατο της «έργο», το οποίο ανέβασε στο Instagram της, είναι ένα γυναικείο χέρι με μανικιούρ το οποίο παραπέμπει σε ταμπόν βουτηγμένο στο αίμα και ξεχωρίζει από το χαρακτηριστικό γαλάζιο κορδονάκι (μα τι ακρίβεια).
Η περίοδος αν και, από καταβολής ανθρώπινης φύσης, αποτελεί φυσική λειτουργία του γυναικείου σώματος (και μάλιστα απαραίτητη για τη γονιμοποίηση) παραμένει θέμα ταμπού.

 Θέλοντας να δείξει πόσο ανόητο είναι να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας, η Annelies έχει δημιουργήσει το The period project στο οποίο δείχνει εικόνες που θίγουν το φαινόμενο, αλλά με ένα πολύ προκλητικό ή αρκετά χιουμοριστικό τρόπο. 
Instagram/AnneliesHofmeyr
Οι δηκτικές, αφυπνιστικές, βιτριολικές εικόνες της μιλάνε για την ελευθερία κάθε γυναίκας να διαχειρίζεται το σώμα της όπως ακριβώς επιθυνεί και όπως θα λέγαμε στα αγγλικά (αλλά στα ελληνικά δεν ακούγεται το ίδιο ωράιο), «They can't be unseen». Φυσικά, η τέχνη και η δράση της δεν σταματά εκεί. 
witmyt.com
Έχει φτιάξει και το πρότζεκτ Trophy wife Barbie (trophy wives είναι slang χαρακτηρισμός για τις γυναίκες που παντρεύονται πλούσιους άντρες και απομυζούν τον τραπεζικό τους λογαριασμό) όπου παρουσιάζει τη γνωστή κούκλα-παιχνίδι -και ένα από τα «πρότυπα» με τα οποία έχουν γαλουχηθεί πολλές γενιές γυναικών- με δύο κέρατα στο κεφάλι και σε καταστάσεις που έρχονται σε αντίθεση με την περιποιημένη φιγούρα της Barbie και κατ' επέκταση τον καθωσπρεπισμό που (χρειάζεται να) χαρακτηρίζει τις γυναίκες. 
ν θέλετε να ρίξετε μια πιο εξονυχιστική και σε βάθος ματιά στη δουλειά και στα πρότζεκτ της (πράγμα που σας προτείνω ανεπιφύλακτα) μπορείτε να κάνετε κλικ στο σάιτ της witmyt.com, ή να την ακολουθήσετε στο Instagram @witmyt και @trophywifebarbie

Δεν υπάρχουν σχόλια: