... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Τετάρτη 7 Ιουνίου 2017

Με συμβολαιογραφική πράξη τα συναινετικά διαζύγια


Απλοποιούνται οι διαδικασία για τα συναινετικά διαζύγια, σύμφωνα με το Σχέδιο Νόμου με τίτλο "Μέτρα Θεραπείας ατόμων που απαλλάσσονται από την ποινή λόγω ψυχικής ή διανοητικής διαταραχής  και λοιπές διατάξεις", που ανήρτησε σε δημόσια διαβούλευση, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής.

Όπως αναφέρεται, η έκδοσή του θα ολοκληρώνεται σε μικρό χρονικό διάστημα από συμβολαιογράφο, παρουσία δικηγόρο, ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα οι συμβαλόμενοι με μία πράξη να ορίζουν θέματα διατροφής, γονικής μέριμνας των παιδιών και άλλων ζητημάτων. Μάλιστα, κατά τα άρθρα 22 και 28, προβλέπουν ότι  ο συμβολαιογράφος συντάσσει πράξη με την οποία βεβαιώνει τη λύση του γάμου, επικυρώνει τις συμφωνίες των συζύγων και τις ενσωματώνει σε αυτή. 
Τη συμβολαιογραφική πράξη υπογράφουν οι σύζυγοι και οι πληρεξούσιοι δικηγόροι τους ή μόνον οι τελευταίοι. Παράλληλα, αναφέρεται
πως όποιος παραβιάσει το συμφωνητικό στον τομέα της διατροφής τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι ενός έτους, ενώ  αν παραβιαστεί τους κανόνες που έχουν συμφωνηθεί για  την επικοινωνία των ανήλικων τέκνων τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον 6 μηνών.
Στο Νομοσχέδιο προβλέπεται οποίος οδηγός μεθυσμένος (άνω του 0,50 g/l) προκαλέσει θανατηφόρο ατύχημα, πλέον των άλλων, θα του αφαιρείται επί τόπου η άδεια ικανότητας οδηγού για διάστημα 5 ετών. Ο οδηγός, σύμφωνα με τα επίμαχα άρθρα, δύναται να προσφύγει ενώπιον του κατά τόπο αρμοδίου εισαγγελέα πλημμελειοδικών για την ακύρωση της πράξης αφαίρεσης ή τη μείωση του χρόνου αφαίρεσης. Μετά την εισαγωγή της υπόθεσης στο ακροατήριο του αρμοδίου δικαστηρίου, η προσφυγή του προηγουμένου εδαφίου απευθύνεται μόνο προς το δικαστήριο το οποίο μπορεί να συνεδριάσει και πριν από την εκδίκαση της κύριας ποινικής υπόθεσης κατά την αυτόφωρη διαδικασία. Σε κάθε περίπτωση, το ποινικό δικαστήριο κατά την κρίση του, συνεκτιμώντας τις συνθήκες τέλεσης της πράξης και την προσωπικότητα του δράστη, μπορεί να επιμηκύνει την αφαίρεση της άδειας οδήγησης για χρονικό διάστημα έως πέντε (5) επιπλέον έτη. Αν ο ίδιος οδηγός μετά την παρέλευση της πενταετίας ή του χρόνου που ορίσει το ποινικό δικαστήριο καταληφθεί να οδηγεί και πάλι υπό την επήρεια οινοπνεύματος αφαιρείται επί τόπου και δια βίου η άδεια ικανότητας οδηγού.
Τέλος, στο νομοσχέδιο αναφέρεται η αύξηση των θέσεων στη Δικαιοσύνη. Συγκεκριμένα, κατά δύο αυξάνονται οι αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου, οι εισαγγελείς Εφετών, οι αντεισαγγελείς Εφετών και οι πάρεδροι του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: