... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Πέμπτη 15 Ιουνίου 2017

Ισχυρό μήνυμα ΕΕ ενάντια στη βία κατά γυναικών



Με στόχο την αποστολή ενός ισχυρού πολιτικού μηνύματος, η ΕΕ προχώρησε χθες, Τρίτη στη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας.
Η συνθήκη, γνωστή και ως Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, έχει επικυρωθεί μέχρι σήμερα από 23 χώρες, περιλαμβανομένων 14 κρατών μελών της ΕΕ. Η Κύπρος βρίσκεται μεταξύ των χωρών που έχουν υπογράψει τη Σύμβαση, αλλά δεν έχουν προχωρήσει στην επικύρωσή της.
Τη Σύμβαση υπέγραψε εκ μέρους του Συμβουλίου της ΕΕ ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Μάλτας στο ΣτΕ, Πρέσβης Τζόζεφ Φιλέττι και η Ευρωπαία Επίτροπος Βέρα Γιουροβά, αρμόδια για θέματα Δικαιοσύνης, Καταναλωτών και Ισότητας των Φύλων, κατά τη διάρκειας τελετής στο Στρασβούργο. Παρών ήταν και ο Γενικός Γραμματέας του ΣτΕ Θόρμπγιορν Γιάνγκλαντ.
 
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΣτΕ, η υπογραφή στέλνει ένα ισχυρό πολιτικό μήνυμα εκ μέρους των 28 κρατών μελών και αποτελεί μια αναγνώριση του διεθνούς κύρους της Σύμβασης.
 
Η Σύμβαση που άνοιξε για υπογραφές στην Κωνσταντινούπολη το 2011 αποτελεί την πλέον ολοκληρωμένη διεθνή συνθήκη για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, αναγνωρίζοντας πως η μορφή αυτή αποτελεί παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
 
Σύμφωνα με στοιχεία, μια στις τρεις γυναίκες στην ΕΕ έχει υπάρξει θύμα σωματικής ή σεξουαλικής βίας από την ηλικία των 15 ετών, ενώ μια στις 20 γυναίκες είναι θύμα βιασμού.
 
Περίπου μια στις δύο γυναίκες έχουν πέσει θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης και μια στις τρεις έχουν βιώσει σωματική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό τους.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: