... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Πέμπτη 22 Ιουνίου 2017

Παγκόσμια έρευνα σε άντρες: "Οι γυναίκες απολαμβάνουν την σεξουαλική παρενόχληση".

STREET HARASSMENT
Προφανέστατα, δεν υπάρχει τίποτα πιο κολακευτικό για μια γυναίκα από να την παρενοχλούν σεξουαλικά, σωστά; Στις περισσότερες γυναίκες αρέσει να περπατάνε στον δρόμο και να δέχονται αιτήματα να... λικνίσουν το σώμα τους, ή να σφυρίζουν οι άλλοι στο πέρασμά τους.
Αν είστε γυναίκες, πιθανότατα να σκέφτεστε τώρα «μα τι είναι αυτά που γράφετε!».
Ας σας δώσουμε λοιπόν όλα τα δεδομένα. Στην παραπάνω διαπίστωση καταλήγει νέα παγκόσμια έρευνα, που όμως έγινε σε άντρες. Δηλαδή, η πλειοψηφία των ανδρών πιστεύει ότι οι γυναίκες απολαμβάνουν την σεξουαλική παρενόχληση.
Η έρευνα έγινε από την Μονάδα των Ηνωμένων Εθνών για την ισότητα των φύλων και τη χειραφέτηση των γυναικών και συμμετείχαν περίπου 5.000 άντρες, ηλικίας 18-59 από τέσσερις χώρες της Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής: Αίγυπτο, Μαρόκο, Λίβανο και Παλαιστίνη.
Σε ποσοστά μεταξύ 31% (στον Λίβανο) και 64% (στην Αίγυπτο, των ερωτηθέντων αντρών παραδέχτηκαν ότι έχουν παρενοχλήσει γυναίκες σε δημόσιο χώρο. Η πλειοψηφία είπε ότι το έκανε «έτσι για πλάκα». Αυτή η παρενόχληση που παραδέχτηκαν οι συμμετέχοντες στην έρευνα περιλαμβάνει από ένα απλό σχόλιο ή κοίταγμα, μέχρι βίαιο άγγιγμα και βιασμό.
Σε κάθε χώρα, οι άντρες συμφωνούν ότι στις γυναίκες αρέσει αυτού του είδους η προσοχή, όταν οι άντρες τις παρενοχλούν. Συγκεκριμένα, στο Μαρόκο το 71% των ανδρών είπε ότι στις γυναίκες αρέσει η σεξουαλική παρενόχληση, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην Αίγυπτο είναι 43%.
Το ακόμη πιο ανησυχητικό στοιχείο της έρευνας, είναι ότι η πλειοψηφία των αντρών σε όλες τις χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα, πιστεύουν ότι εν μέρει οι γυναίκες φταίνε για την παρενόχληση που τους κάνουν.
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι αυτές οι αντιλήψεις και συμπεριφορές δεν συναντώνται μόνο στη Μέση Ανατολή. «Γνωρίζουμε ότι η παρενόχληση στο δρόμο είναι θέμα ανά τον κόσμο και πιθανότατα έχει ανάλογη δυναμική, λέει στο NPR ο Brian Heilman που συμμετείχε στην έρευνα. «Απλά τώρα έχουμε πλούσια στοιχεία σε αυτή την περιοχή λόγω των ευρημάτων της έρευνας».
Να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που έχει μελετηθεί η παρενόχληση από την αντρική πλευρά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: