... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Πέμπτη 22 Ιουνίου 2017

Ο Ζούκερμπεργκ στο πλευρό των γυναικών της Νιγηρίας

 Στα μέσα του 2015, αρκετές Νιγηριανές γυναίκες στράφηκαν στο Twitter για να αναδείξουν κάποια από τα πατριαρχικού τύπου προβλήματα που αντιμετωπίζουν στη χώρα τους. Φέροντας το hashtag #BeingFemaleInNigeria, το θέμα έγινε viral καθώς, δυστυχώς, πολλές γυναίκες ήταν εξοικειωμένες με το σεξισμό και τις διακρίσεις για τις οποίες γινόταν λόγος.
Παρότι η διαδικτυακή συζήτηση αρχικά δημιούργησε ισχυρή ανατάραξη, σύντομα ξεθύμανε.
Στο Facebook, αντίθετα, αυτές οι συζητήσεις είναι ακόμη ζωντανές, κυρίως χάρη στο «Female in Nigeria» (FIN), μια κλειστή ομάδα γυναικών που έχει πλέον συγκεντρώσει πάνω από ένα εκατομμύριο μέλη.
Το FIN έχει δημιουργηθεί ως ασφαλής χώρος χωρίς κρίσεις και επικρίσεις, όπου οι Νιγηριανές συζητούν για τα προβλήματά τους σε καθημερινή βάση. Τα μέλη αυτού του group μοιράζονται εμπειρίες από διακρίσεις λόγω φύλου και ενδοοικογενειακή βία μέχρι κακοποίηση και βιασμούς.
Το FIN ξεκίνησε το 2015 από την Lola Omolola, μια μητέρα δύο παιδιών που μένει στο Σικάγο των Ηνωμένων Πολιτειών. Η Omolola τονίζει πως η απαγωγή πάνω από 200 κοριτσιών από το Τσίμποκ της βορειοανατολικής Νιγηρίας ήταν που την ενέπνευσε να ξεκινήσει αυτό το group.
Από τότε, η ομάδα έχει εξελιχθεί σε «ένα ασφαλές μέρος για μια γυναίκα που έχει κάτι να πει», εξήγησε στο BBC. «Υπάρχουν γυναίκες που είχαν κακοποιηθεί για 40 χρόνια και δεν το είχαν πει σε κανέναν. Κανείς δεν θα έπρεπε να ζει με αυτό τον τρόπο», σχολίασε. Και παρότι το group της έχει συγκεντρώσει πάνω από ένα εκατομμύριο μέλη, η Omolola δεν αποδέχεται αιτήματα από διαφημιστές, καθώς δεν θέλει να «νομισματοποιήσει τις ιστορίες των γυναικών».
Προκειμένου να διατηρηθεί το οικείο, «οικογενειακό» περιβάλλον της ομάδας παρά τη διόγκωση του αριθμού μελών, νέοι συμμετέχοντες μπορούν να περιληφθούν μόνο με σύσταση από κάποιο υφιστάμενο μέλος. Επίσης, για να διασφαλιστεί η δυνατότητα των γυναικών να εκφράζονται ελεύθερα, χωρίς να φοβούνται τυχόν μεροληπτικές απαντήσεις, οι χρήστες που κάνουν αρνητικά, επικριτικά σχόλια αφαιρούνται από το group.
Ο ιδρυτής του Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, έχει εγκωμιάσει τη δουλειά του FIN, ενώ την περασμένη εβδομάδα συναντήθηκε με την Omolola για να κουβεντιάσουν τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαν να δημιουργηθούν εξαιρετικές κοινότητες στο κοινωνικό δίκτυο σαν το FIN.
Πάντως, αν και τα social media μπορούν να λειτουργήσουν ως ασφαλές καταφύγιο, εκτός του διαδικτύου τα δικαιώματα και τα προβλήματα των γυναικών παραμένουν «αγκάθι» στην Νιγηρία.
Πέρυσι, η Γερουσία καταψήφισε ένα νομοσχέδιο περί ίσων ευκαιριών ανεξαρτήτως φύλου, το οποίο θα επέβαλε σκληρότερες ποινές σε περιπτώσεις ενδοοικογενειακής και σεξουαλικής βίας, δίνοντας παράλληλα τέλος στην παραδοσιακά, πολιτιστικά εχθρική συμπεριφορά απέναντι στις χήρες. Επιπλέον, το νομοσχέδιο αυτό θα εξάλειφε τη διάκριση των φύλων στην πολιτική, στην εκπαίδευση και στην απασχόληση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: