... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Τρίτη 25 Απριλίου 2017

Η ενδοοικογενειακή βία στα γράμματα της Sylvia Plath

Sylvia Plath.jpg

Κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου του 1962, η διάσημη ποιήτρια Sylvia Plathel
(el.wikipedia.org/wiki/Σύλβια_Πλαθ) έγραφε στη μητέρα της:
‘Αυτό τον καιρό γράφω τα καλύτερα ποιήματα της ζωής μου. Θα με κάνουν διάσημη’.
Η δήλωση αυτή όμως, κάθε άλλο από αισιοδοξία έκρυβε. Όπως είναι γνωστό, η γνωστή Αμερικανίδα ποιήτρια σύντομα αυτοκτόνησε. Ήταν το άδοξο τέλος μιας μακρόχρονης πάλης με μια σοβαρή μορφή διπολικής διαταραχής.
Τότε, περισσότερο από σήμερα, η ψυχολογική ασθένεια ήταν ένα μεγάλο ταμπού. Ήταν κάτι το οποίο έπρεπε να κρατηθεί μυστικό, ερμητικά κλειστό, για να διαφυλαχθεί η φήμη του ασθενούς, αλλά και της οικογένειας του. Ο άντρας της Sylvia Plath, ο οποίος ήταν κι εκείνος ποιητής, κατέστρεψε τα ημερολόγια της, και ειδικά το τελευταίο, για να ‘προστατεύσει τα παιδιά τους’.
Για χρόνια, κατά τη δεκαετία του 1970, μόνο σποραδικές κραυγές ακούγονταν στις παρουσιάσεις των βιβλίων του.
‘Δολοφόνε!’ κατηγορούσαν τον Ted Hughes.
Ήταν μεμονωμένες φεμινίστριες, οι οποίες θεωρούσαν ότι εκείνος ήταν υπεύθυνος για το θάνατο της Sylvia. Δεν ήταν λίγοι όμως, όσοι αρνήθηκαν να πάρουν στα σοβαρά αυτές τις φωνές. Η ποίηση, αν και είναι απόσταγμα ψυχής και αλήθειας, δεν ήταν η απόδειξη που ζητούσαν. Ξεχνούσαν ότι, η ενδοοικογενειακή βία, δε βγαίνει εύκολα στην επιφάνεια.
Μισό αιώνα μετά όμως, όλα άλλαξαν. Βρέθηκε το ‘χαμένο κομμάτι του παζλ’, που επρόκειτο να ρίξει φως στη ζωή της Sylvia Plath. Πρόκειται για εννέα γράμματα τα οποία έγραψε η Plath μετά την ανακάλυψη της απιστίας του συζύγου της με τη γειτόνισσα τους, τον Ιούλιο του 1962. Επίσης, πρόκειται για το ιατρικό ιστορικό της ποιήτριας, και περιέχει την αλληλογραφία της με την ψυχοθεραπεύτρια της.
Στα γράμματα της, η Sylvia Plath, όχι μόνο αποκαλύπτει την εξωσυζυγική σχέση του άντρα της, αλλά επίσης, μιλάει για την σωματική κακοποίηση που υπέστη λίγες ημέρες πριν να χάσει το δεύτερο παιδί που περίμενε. Επίσης, ο Ted Hughes είχε εξομολογηθεί στη σύζυγο του ότι, ‘την προτιμούσε νεκρή’.
Τα γράμματα αυτά, διαχρονικά στο περιεχόμενο τους, θα μπορούσαν να είχαν γραφτεί από οποιαδήποτε άσημη και κακοποιημένη γυναίκα. Τα έγραψε όμως η διάσημη Plath, και ακόμα μετά από το θάνατο της, η ποιήτρια ρίχνει ακόμα λίγο φως σε αυτό το κοινωνικό αγκάθι που λέγεται ενδοοικογενειακή βία.
Ο εκδοτικός οίκος Faber σύντομα θα εκδώσει τα γράμματα της Sylvia Plath. Δεν θα είναι μόνο μια σημαντική εξέλιξη για την λογοτεχνία όμως, αλλά και μια σημαντικότατη ιστορική ανακάλυψη.
Γιατί η ιστορία, και η αλήθεια, είναι σαν το απόστημα. Όσα χρόνια κι αν περάσουν, κάποια στιγμή σπάει, ανοίγει, και αποβάλλει κάθε τι βρώμικο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: