... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Πέμπτη, 6 Απριλίου 2017

Ουραγός η Ελλάδα στη μισθολογική ισότητα

Ουραγός η Ελλάδα στη μισθολογική ισότητα

Τη βελτίωση της κατάστασης στις χώρες του ΟΟΣΑ σε όρους μισθολογικής ισότητας καταγράφει έρευνα της PwC, στην οποία ωστόσο η Ελλάδα συνεχίζει να καταγράφει χαμηλή βαθμολογία. 
Ειδικότερα, η πρόσφατη έκδοση της μελέτης «Women in Work Index» της PwC συμπεραίνει τα εξής:
• Σταδιακή βελτίωση της οικονομικής χειραφέτησης των γυναικών στις χώρες του ΟΟΣΑ.
• Οι σκανδιναβικές χώρες εξακολουθούν να ηγούνται, με την Ισλανδία, τη Σουηδία και τη Νορβηγία να καταλαμβάνουν τις 3 πρώτες θέσεις.
• Η Πολωνία ανεβαίνει στην πρώτη 10άδα, χάρη στα οφέλη που αποκόμισε από τη μείωση της γυναικείας ανεργίας.
• Οι υπόλοιπες θέσεις της δεκάδας καταλαμβάνονται από τις Νέα Ζηλανδία, Σλοβενία, Δανία, Λουξεμβούργο, Φινλανδία και Ελβετία.
• Ωστόσο, το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων αποτελεί μείζονα πρόκληση, με την ισότητα να απέχει ακόμα δεκαετίες.
• Η πιθανή επίτευξη γεφύρωσης του χάσματος θα μπορούσε να αυξήσει το σύνολο των εισοδημάτων των γυναικών κατά $2 τρισ. 
Σύμφωνα με τη μελέτη, συνεχίζουν να γίνονται αργά αλλά σταθερά βήματα προόδου στις χώρες του ΟΟΣΑ για την ενίσχυση της οικονομικής χειραφέτησης των γυναικών, ωστόσο το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των φύλων παραμένει κρίσιμο ζήτημα αφού η μέση εργαζόμενη γυναίκα στις χώρες του ΟΟΣΑ εξακολουθεί να πληρώνεται 16% λιγότερο από τον άνδρα συνάδελφό της, παρά το γεγονός ότι έχει τα ίδια ή περισσότερα προσόντα.
H μελέτη «Women in Work Index» της PwC καταγράφει τα επίπεδα της οικονομικής χειραφέτησης των γυναικών σε 33 χώρες του ΟΟΣΑ, βάσει πέντε κύριων δεικτών και εμφανίζει τις σκανδιναβικές χώρες και ιδιαίτερα την Ισλανδία, τη Σουηδία και τη Νορβηγία, να εξακολουθούν να καταλαμβάνουν τις πρώτες θέσεις του Δείκτη. Η Πολωνία είχε τη μεγαλύτερη ετήσια βελτίωση, ανεβαίνοντας στην 9η από τη 12η θέση. Η άνοδος αυτή ήταν αποτέλεσμα της μείωσης της γυναικείας ανεργίας και της αύξησης του ποσοστού πλήρους απασχόλησης. 
Η ανάλυση της PwC δείχνει ότι υπάρχουν σημαντικά μακροπρόθεσμα οικονομικά πλεονεκτήματα από την αύξηση του ποσοστού της γυναικείας απασχόλησης στα επίπεδα της Σουηδίας, με κέρδη στο ΑΕΠ του συνόλου των χωρών του ΟΟΣΑ που θα μπορούσαν να ανέλθουν στα $6 τρισ.
Η γεφύρωση του μισθολογικού χάσματος μεταξύ των φύλων σε χώρες όπως η Πολωνία, το Λουξεμβούργο και το Βέλγιο θα μπορούσε να επιτευχθεί πλήρως μέσα σε διάστημα δύο δεκαετιών, αν φυσικά συνεχιστούν οι υφιστάμενες τάσεις. Ωστόσο, η πολύ βραδύτερη πρόοδος που καταγράφεται στη Γερμανία και την Ισπανία συνεπάγεται ότι το χάσμα στις χώρες αυτές ίσως να μη γεφυρωθεί στο κοντινό μέλλον, αν και η ανάδειξη του θέματος σε πολιτική προτεραιότητα θα μπορούσε να επιταχύνει την πρόοδο. Τα κέρδη από την επίτευξη μισθολογικής ισότητας στις χώρες του ΟΟΣΑ είναι σημαντικά, καθώς θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ενδεχόμενη ενίσχυση των γυναικείων εισοδημάτων κατά περίπου $2 τρισ.
Ο Yong Jing Teow, οικονομολόγος της PwC και ένας από τους συντάκτες της έκθεσης, δηλώνει σχετικά: 

«Οι επιχειρήσεις και τα κράτη μπορούν να κάνουν πολύ περισσότερα για να αντιμετωπίσουν τις αιτίες του μισθολογικού χάσματος μεταξύ των φύλων, οι οποίες έχουν βαθιές ρίζες. Πολιτικές που βελτιώνουν την πρόσβαση σε προσιτή φροντίδα για τα παιδιά και γονική άδεια που μοιράζεται μεταξύ των γονέων έχουν αποδειχθεί ότι οδηγούν τις γυναίκες σε καλύτερης ποιότητας θέσεις εργασίας.
Επιπλέον, οι επιχειρήσεις μπορούν να προσφέρουν περισσότερες ευκαιρίες ευέλικτης εργασίας, επιτρέποντας έτσι στις εργαζόμενές τους να διαχειρίζονται τις οικογενειακές υποχρεώσεις τους σε συνδυασμό με την εργασία τους».

Δεν υπάρχουν σχόλια: