... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Πέμπτη 6 Απριλίου 2017

Ισλανδία: Άνδρες και γυναίκες θα αμείβονται το ίδιο και με το...νόμο!


Η Ισλανδία θα είναι η πρώτη χώρα όπου θα απαιτεί τόσο από το δημόσιο όσο και από τις ιδιωτικές εταιρίες
να πληρώνουν τους εργαζόμενους το ίδιο «ανεξάρτητα από το φύλο, την εθνικότητα, τη σεξουαλικότητα ή την εθνικότητα τους».
Στο πλαίσιο ενός σχεδίου για να κλείσει μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων της Ισλανδίας ως το 2022, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα νέο νομοσχέδιο.
Σύμφωνα με την προτεινόμενη νομοθεσία εταιρείες με 25 ή περισσότερους υπαλλήλους θα πρέπει να πάρουν πιστοποίηση για να αποδείξουν ότι προσφέρουν ίση αμοιβή για εργασία ίσης αξίας.Διαφορετικά θα πρέπει να καταβάλουν πρόστιμα.
Τα τελευταία οκτώ χρόνια η Ισλανδία καταλαμβάνει την πρώτη θέση στη λίστα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ των χωρών με το μικρότερο χάσμα των δύο φύλων. Ωστόσο, αν και η χώρα θεωρείται η καλύτερη στην ισότητα των φύλων, ένα χάσμα εξακολουθεί να υφίσταται: το μισθολογικό. Οι γυναίκες, κατά μέσο όρο, κερδίζουν 17% λιγότερο από τους άνδρες.
Αν και άλλες χώρες (όπως και η πολιτεία της Μινεσότα των ΗΠΑ) έχουν «πολιτικές πιστοποιητικού ίσης αμοιβής», η Ισλανδία θεωρείται ότι είναι η πρώτη που θα κάνει την ίση αμοιβή υποχρεωτική τόσο για τις ιδιωτικές όσο και δημόσιες επιχειρήσεις.
Με δεδομένο ότι το νομοσχεδιο θα ψηφιστεί από το ισλανδικό κοινοβούλιο καθώς υποστηρίζεται τόσο από την κεντροδεξια κυβέρνηση όσο και την αντιπολίτευση θα τεθεί σε ισχύ τον ερχόμενο Ιανουάριο.
«Είναι η κατάλληλη στιγμή για να κάνουμε κάτι ριζοσπαστικό για αυτό το θέμα. Ίσα δικαιώματα σημαίνει ανθρώπινα δικαιώματα. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι άνδρες και οι γυναίκες απολαμβάνουν ίσες ευκαιρίες στον εργασιακό χώρο. Είναι δική μας ευθύνη να το πετύχουμε», λέει ο Θορνστάιν Βίγκλουνσον, υπουργός Ισότητας και κοινωνικών υποθέσεων της Ισλανδίας.


Η Ισλανδία έχει θέσει σε ισχύ μέτρα για τη βελτίωση της ισότητας των γυναικών, όπως ποσοστώσεις για εταιρικά διοικητικά συμβούλια και κυβερνητικές επιτροπές. Το 2016, η εκπροσώπηση των γυναικών στο ισλανδικό κοινοβούλιο έφθασε το 48%.

Δεν υπάρχουν σχόλια: