... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Δευτέρα 3 Απριλίου 2017

ΓΓΙΦ: Στόχος η πλήρης κοινωνική ένταξη και αποδοχή των τρανς ατόμων



Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Τρανς – Ορατότητας, που τιμάται ετησίως στις 31 Μαρτίου,  η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, Φωτεινή Κούβελα, συμμετείχε με εισήγησή της στη σχετική ημερίδα, που διοργάνωσε το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών και πραγματοποιήθηκε στις 31/3 στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας. Στόχος της ημερίδας υπήρξε η ευαισθητοποίηση και η ενδυνάμωση της κοινής γνώμης για την αντιμετώπιση των στερεοτύπων, των διακρίσεων, της έμφυλης βίας, των αποκλεισμών και της περιορισμένης κοινωνικής πρόσβασης που αντιμετωπίζουν τα τρανς άτομα σε όλο τον κόσμο.
Η Γενική Γραμματέας, αναφέρθηκε εξαρχής στην πάγια θέση της ΓΓΙΦ ότι κανένας ορισμός της δημοκρατίας δε μπορεί να υφίσταται, όταν τα δικαιώματα κάποιων ανθρώπων συστηματικά παραβιάζονται, δέχονται διακρίσεις και διαφόρων μορφών έμφυλης βίας σε τέτοιο βαθμό, που πολλές φορές οδηγούν και στην αφαίρεση της ζωής του. Περαιτέρω, αναφέρθηκε σε δράσεις της ΓΓΙΦ, οι οποίες εστιάζουν στην αντιμετώπιση τέτοιου είδους διακρίσεων, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα της Εκπαίδευσης. Ενδεικτικά, η Γενική Γραμματέας έκανε λόγο για την πρόσφατη στήριξη της ΓΓΙΦ στην υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων που άπτονται ζητημάτων έμφυλης ισότητας και σεξουαλικής εκπαίδευσης, στο πλαίσιο της Θεματικής Εβδομάδας Δράσεων στα Γυμνάσια της χώρας, υπό τον γενικό τίτλο «Σώμα και Ταυτότητα».
Κλείνοντας, η Γενική Γραμματέας δήλωσε ότι: «Αναζητούμε ένα θεσμικό αντίκρισμα για την πλήρη κοινωνική ένταξη και αποδοχή των τρανς ατόμων, ως ικανές, ισάξιες και ισότιμες προσωπικότητες, που θα μπορούν να δρουν ελεύθερα σε μια κοινωνία δίκαιη και απαλλαγμένη από κάθε λογής διάκριση. Διότι, τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν πρέπει να υπόκεινται σε έμφυλες διακρίσεις, ούτε και να υφίσταται έκπτωση, όταν ασκούνται από άτομα που αποκλίνουν από το δίπολο των φύλων».

Αναλυτικά η ομιλία της Φ. Κούβελα:


με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας Τρανς – Ορατότητας και ιδίως σε περιόδους κρίσης, όπως αυτή που διανύουμε, θέλουμε να ευαισθητοποιήσουμε και να ενδυναμώσουμε την κοινή γνώμη, για να αντιμετωπίσουμε τα στερεότυπα, τις διακρίσεις, την έμφυλη βία, τους αποκλεισμούς και την περιορισμένη κοινωνική πρόσβαση που αντιμετωπίζουν τα τρανς άτομα σε όλο τον κόσμο.

Αποτελεί πάγια θέση της ΓΓΙΦ ότι κανένας ορισμός της δημοκρατίας δε μπορεί να υφίσταται, όταν τα δικαιώματα κάποιων ανθρώπων συστηματικά παραβιάζονται, δέχονται διακρίσεις και διαφόρων μορφών έμφυλης βίας σε τέτοιο βαθμό, που πολλές φορές οδηγούν και στην αφαίρεση της ζωής τους.


Τα διεμφυλικά άτομα ανήκουν στην παραπάνω κατηγορία. Ας μην ξεχνάμε όμως ότι η επιλογή τους να αμφισβητούν τη βιολογική - αυτονόητη «αλήθεια», που η κοινωνία πριμοδοτεί ως φυσική, αντικειμενική και μοναδική, αποτελεί μια πράξη υψηλού θάρρους, ιδίως σε εποχές που η έμφυλη βία παραμένει σε έξαρση.

Στο σημείο αυτό, αξίζει να σας αναφέρω ότι στα 6 χρόνια λειτουργίας της 24ωρης Γραμμής SOS της ΓΓΙΦ, τα ποσοστό των κλήσεων που αφορούν σε καταγγελίες περιπτώσεων έμφυλης βίας αγγίζει το 81%.
Το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού των έμφυλων υποκειμένων αποτελεί  βασικό θεμέλιο λίθο της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Υπό την έννοια αυτή,  η ΓΓΙΦ δε μπορεί παρά να στηρίζει τις προσπάθειες ατομικών και συλλογικών υποκειμένων, των οποίων η παραπάνω καταστατική συνθήκη παραβιάζεται συστηματικά και  ποικιλοτρόπως.

Κυρίες και κύριοι,

Στη ΓΓΙΦ, ο τομέας της Εκπαίδευσης τίθεται στην πρώτη γραμμή των πολιτικών μας, επειδή πιστεύουμε ότι μέσω της Παιδείας και της σύμπραξης όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων, θα μπορέσει να υπάρξει σημαντική αλλαγή στην κουλτούρα περί ανισοτήτων και έμφυλων ασυμμετριών.

Για το λόγο αυτό, αναπτύσσουμε πλήθος δράσεων προς όλες τις βαθμίδες και τις κατευθύνσεις της Εκπαίδευσης, ενώ έχουμε ήδη καταθέσει ολοκληρωμένες προτάσεις στο Υπ. Παιδείας  για την εισαγωγή αυτοτελούς γνωστικού αντικειμένου με θέμα τις έμφυλες ταυτότητες.

Την ίδια στιγμή, η ΓΓΙΦ στάθηκε στο πλάι της υλοποίησης εκπαιδευτικών προγραμμάτων που άπτονται ζητημάτων έμφυλης ισότητας στο πλαίσιο της Θεματικής Εβδομάδας Δράσεων στα Γυμνάσια της χώρας, υπό τον γενικό τίτλο «Σώμα και Ταυτότητα».

Διότι, θεωρούμε ότι ένα τόσο σημαντικό ζήτημα, που αφορά στην σεξουαλική εκπαίδευση των νέων, δε θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ούτε επιπόλαια ούτε τρομολαγνικά. Κατ’ επέκταση, συμμεριζόμαστε απολύτως τις δυσκολίες που βιώνουν οι τρανς κοινότητες και είμαστε στο πλάι τους να συνεισφέρουμε για την αποκατάστασή τους.
Περαιτέρω, η ΓΓΙΦ παρεμβαίνει δυναμικά, διαμορφώνει πολιτικές, ενισχύει δράσεις και συνεργασίες με στόχο την αντιμετώπιση του σεξισμού, της ομοφοβίας, της τρανσφοβίας,  της άρσης των στερεοτυπων και της εξάλειψης της έμφυλης βίας.

Συμμετέχει ενεργά στο δημόσιο λόγο, υλοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα μέσω των στελεχών της για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της εκπαιδευτικής κοινότητας, αλλά και την κοινωνία γενικότερα, στη βάση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του σεβασμού και της αλληλεγγύης.

Σε αυτό το πλαίσιο, συμμαχούμε με όλους τους φορείς που αγωνίζονται για την ισότητα και την αξιοπρέπεια κάθε ατόμου ξεχωριστά, ως ιδιαίτερη υπόσταση και στεκόμαστε απέναντι σε κάθε πρακτική που καλλιεργεί τις κάθε λογής έμφυλες διακρίσεις.

Από πλευράς μας, με γνώμονα το σεβασμό στην ισότητα και τη διαφορετικότητα, θα συνεχίσουμε να χαράσσουμε τη γραμμή του αγώνα για την εξάλειψη των έμφυλων διακρίσεων και την ανάδειξη της ελευθερίας κάθε ατόμου στο δικαίωμά του να αυτοπροσδιορίζεται και να αυτενεργεί.

Αναζητούμε ένα θεσμικό αντίκρισμα για την πλήρη κοινωνική ένταξη και αποδοχή των τρανς ατόμων, ως ικανές, ισάξιες και ισότιμες προσωπικότητες, που θα μπορούν να δρουν ελεύθερα σε μια κοινωνία δίκαιη και απαλλαγμένη από κάθε λογής διάκριση. Διότι, τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν πρέπει να υπόκεινται σε έμφυλες διακρίσεις, ούτε και να υφίσταται έκπτωση, όταν ασκούνται από άτομα που αποκλίνουν από το δίπολο των φύλων.

Πιστεύουμε δε ότι από τη σύμπραξη των περισσότερων δυνατών εμπλεκόμενων φορέων, τη σύσφιξη συνεργασιών και την ανταλλαγή εποικοδομητικών απόψεων, μπορούμε να οδηγηθούμε σε δημιουργία από κοινού δράσεων και να προκύψουν συνέργειες, που θα ενισχύσουν το πλαίσιο προστασίας των τρανς ατόμων, κάνοντάς το περισσότερο ασφαλές.

Κλείνοντας, θα ήθελα να συγχαρώ το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (Σ.Υ.Δ) για το έργο του και τον αγώνα του για την προστασία των δικαιωμάτων της τρανς κοινότητας, καθώς και για την πρωτοβουλία της σημερινής ημερίδας.

Τέλος, εύχομαι οι εισηγήσεις μας να απαντήσουν στις καθημερινές προκλήσεις της τρανσοφοβίας και να ενισχύσουν το ηχηρό μήνυμα υπέρ της ισότητας και της εξάλειψης όλων  των διακρίσεων. Στη θέση τους, οραματιζόμαστε ισότιμα δικαιώματα κάθε ατόμου για ελευθερία βούλησης και επιλογής, με όρους απόλυτης αξιοπρέπειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: