... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Παρασκευή 7 Απριλίου 2017

7 Απριλίου:Παγκόσμια Ημέρα Υγείας





Κάθε χρόνο στις 7 Απριλίου εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, η οποία επικεντρώνεται σε σημαντικά προβλήματα της δημόσιας υγείας που απασχολούν όλο τον κόσμο.
Η 7η Απριλίου είναι η ημερομηνία «γέννησης» το 1948 του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ενός εξειδικευμένου οργάνου του ΟΗΕ για θέματα Υγείας.
Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας (2017) είναι αφιερωμένη στην κατάθλιψη
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, τα περιστατικά κατάθλιψης διεθνώς παρουσιάζουν αύξηση κατά περισσότερο από 18% από το 2005, με τις τρέχουσες εκτιμήσεις να δείχνουν ότι οι πάσχοντες ξεπερνούν τα 300 εκατομμύρια, αριθμός που αντιπροσωπεύει ποσοστό πάνω από 4% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Τι είναι η κατάθλιψη

Η κατάθλιψη είναι μια ψυχική νόσος που χαρακτηρίζεται από την επίμονη θλίψη και την απώλεια ενδιαφέροντος για δραστηριότητες που παλαιότερα απολάμβανε το άτομο, σε συνδυασμό με την αδυναμία εκτέλεσης απλών καθημερινών δραστηριοτήτων, για διάστημα τουλάχιστον δύο εβδομάδων. Επιπρόσθετα, οι πάσχοντες από κατάθλιψη εκδηλώνουν ένα ή και περισσότερα από τα εξής συμπτώματα: χαμηλά επίπεδα ενέργειας, αλλαγές (αύξηση ή μείωση) στην όρεξη και στη διάρκεια του ύπνου, άγχος, έλλειψη συγκέντρωσης, αναποφασιστικότητα, νευρικότητα, αίσθημα ανικανότητας/έλλειψης αξίας, ενοχές, απελπισία, σκέψεις για αυτοτραυματισμό ή αυτοκτονία.

Τι μπορείτε να κάνετε αν νομίζετε ότι πάσχετε από κατάθλιψη

- ΜΙλήστε σε κάποιον που εμπιστεύεστε.
- Αναζητήστε τη βοήθεια κάποιου επαγγελματία ψυχικής υγείας,
- Μην διακόψετε δραστηριότητες τις οποίες συνηθίζατε να απολαμβάνετε
- Μην απομακρυνθείτε από την οικογένεια και τους φίλους,
- Παραμείνετε σωματικά δραστήριοι, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει να κάνετε έναν σύντομο περίπατο κάθε μέρα,
- Να διατηρείτε ένα υγιεινό πρόγραμμα φαγητού και ύπνου,
- Να αποδεχτείτε την ιδέα ότι ίσως πάσχετε από κατάθλιψη και να διαμορφώσετε αναλόγως τις προσδοκίες που έχετε από τον εαυτό σας,
- Αποφύγετε τις καταχρήσεις,
Το σημαντικότερο μήνυμα αυτής της καμπάνιας είναι να καταλάβουμε όλοι ότι η κατάθλιψη μπορεί να προληφθεί και να αντιμετωπιστεί με υποστήριξη και βοήθεια από το περιβάλλον και επαγγελματίες ψυχικής υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: