... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2016

Χιλιάδες Πολωνές φόρεσαν μαύρα για τον νόμο κατά των αμβλώσεων

polonia_v_2510

Χιλιάδες μαυροντυμένες Πολωνές, κρατώντας ομπρέλες, διαδήλωσαν τη Δευτέρα σε πολλές πόλεις της χώρας, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στον περιορισμό του δικαιώματος στην άμβλωση.
Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη «απεργία των γυναικών» έγινε στις 3 Οκτωβρίου. Τρεις ημέρες αργότερα, πιεζόμενη από τις μαζικές διαδηλώσεις στις οποίες συμμετείχαν 100.000 γυναίκες σε όλη τη χώρα η συντηρητική κυβέρνηση του κόμματος PiS (Νόμος και Δικαιοσύνη) αναγκάστηκε να απορρίψει το νομοσχέδιο με το οποίο ουσιαστικά απαγορευόταν η άμβλωση.
Λίγες ημέρες αργότερα όμως, ο πρόεδρος του κόμματος, Γιάροσλαβ Κατσίνσκι ανακοίνωσε ότι το PiS θέλει να περιορίσει τις αμβλώσεις «ακόμη και όταν το παιδί είναι καταδικασμένο να πεθάνει» ώστε «να μπορέσει να βαπτιστεί» μετά τη γέννησή του.
Μία από τις γυναίκες που διαδήλωναν δήλωσε χαρακτηριστικά: «Καταφέραμε να απορριφθεί ένας παράλογος νόμος και κατά συνέπεια η ένταση στη χώρα μειώθηκε. Όμως, ακριβώς τώρα η κυβέρνηση μπορεί να επωφεληθεί για να περάσει έναν νέο νόμο, ίσως όχι τόσο παράλογο, αλλά εξίσου απαράδεκτο. Δεν συμφωνούμε!»
Οι γυναίκες κατήγγειλαν την ανάμιξη της Εκκλησίας στην πολιτική και την παραβίαση των δικαιωμάτων των γυναικών καθώς και την αδράνεια του κράτους στον τομέα αυτόν: «Αυτή τη στιγμή η Εκκλησία ανακατεύεται στην πολιτική και στους νόμους της χώρας. Εκβιάζει τα πολιτικά κόμματα και αναμιγνύεται σε υποθέσεις που δεν θα έπρεπε να την αφορούν», είπε μια από τις οργανώτριες της κινητοποίησης, η Μποζένα Πριλούσκα.
Μία ακόμη γυναίκα εξήγησε ότι «μαχόμαστε μεταξύ άλλων για το λαϊκό κράτος, για το δικαίωμα στην αντισύλληψη ή ακόμη για τα ίσα δικαιώματα μεταξύ ανδρών και γυναικών όσον αφορά τους μισθούς».
Να υπενθυμίσουμε ότι στην Πολωνία η άμβλωση επιτρέπεται μόνο σε τρεις περιπτώσεις: αν κινδυνεύει η υγεία ή η ζωή της μητέρας, αν από τον προγεννητικό έλεγχο διαπιστωθεί κάποια σοβαρή, ανίατη ασθένεια στο έμβρυο και αν η εγκυμοσύνη ήταν αποτέλεσμα βιασμού ή αιμομιξίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: