... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Τρίτη 2 Αυγούστου 2016

Οι γυναίκες-θύματα trafficking που πωλούνται ως σκλάβες του σεξ στη Συρία

Εκατοντάδες γυναίκες από το Μπαγκλαντές παρασύρθηκαν από την προοπτική μιας καλής δουλειάς στη Μέση Ανατολή και, στη συνέχεια, έγιναν θύμα trafficking στην εμπόλεμη Συρία, όπου αναγκάστηκαν να εργαστούν ως υπηρέτριες ή και σκλάβες του σεξ, όπως επισήμανε πρόσφατα επικεφαλής της αστυνομίας του Μπαγκλαντές.


Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι, μέχρι στιγμής, έχουν εντοπιστεί 45 τέτοιες περιπτώσεις γυναικών, οι οποίες δέχτηκαν σοβαρή εκμετάλλευση, ξυλοδαρμό, βασανισμό, ακόμα και βιασμούς, στη Συρία την περυσινή χρονιά.
«Η ιστορία ξεκίνησε με μια γυναίκα με το όνομα Σαχινόρ, η οποία κατάφερε να αποδράσει από όσους την είχαν αιχμαλωτίσει. Τηλεφώνησε στη μητέρα της και εκείνη μας ενημέρωσε», δήλωσε ο διοικητής της αστυνομίας του Μπαγκλαντές, Khadaker Golam Sarowar. «Στη Σαχινόρ είχαν πει ότι θα την μετέφεραν στον Λίβανο. Αντί για αυτό, όμως, την πήγανε στο Ντουμπάι, μαζί με άλλες πέντε γυναίκες και, στη συνέχεια, στη Συρία, όπου πουλήθηκε σε διαφορετικούς ανθρώπους – κάποιες φορές για να δουλέψει ως υπηρέτρια, κάποιες ως σκλάβα του σεξ. Όπως μας είπε, υπήρχαν και πολλές άλλες σαν αυτήν».
Η 34χρονη γυναίκα βρίσκεται τώρα στη Ντάκα, όπου δέχεται θεραπεία στα νεφρά, έχοντας διαγνωστεί ως «βαριά άρρωστη και ανήμπορη να κινηθεί».
Η αναγκαστική εργασία είναι συνηθισμένη σε αυτές τις χώρες, ιδίως για τις γυναίκες. Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, περισσότεροι από 8 εκατομμύρια πολίτες του Μπαγκλαντές εργάζονται σε άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων στον Αραβικό Κόλπο, καθώς και στη Σιγκαπούρη και τη νοτιανατολική Ασία.
Αρχικά, πολλοί δέχονται να μεταναστεύουν, αλλά, στο τέλος, καταλήγουν να κάνουν καταναγκαστική εργασία, προκειμένου να καταβάλλουν τα εξωφρενικά ποσά που ζητούν οι διακινητές τους και να κάνουν ό,τι εκείνοι τους ζητούν. Ειδικά οι γυναίκες, δουλεύουν ως υπηρέτριες σε χώρες του Κόλπου, όπου υποφέρουν από σοβαρή εκμετάλλευση, κακοποίηση και έλλειψη ελευθερίας.
Η αστυνομία του Μπαγκλαντές επισημαίνει ότι η Συρία – με τον πόλεμο να διαρκεί ήδη για πέντε χρόνια – έχει γίνει ο νέος στόχος των διακινητών, οι οποίοι χρησιμοποιούν εταιρείες ανεύρεσης εργασίας στο Μπαγκλαντές για να μεταφέρουν νόμιμα ανθρώπους σε χώρες όπως η Ιορδανία και ο Λίβανος.
Στη συνέχεια, οι διακινητές μεταφέρουν τις γυναίκες στη Συρία, όπου αυτές αγοράζονται και πωλούνται, περνώντας στα χέρια διαφορετικών ανθρώπων, με ελάχιστες πιθανότητες να αποδράσουν.
Μέχρι στιγμής, οκτώ άνθρωποι έχουν συλληφθεί στο Μπαγκλαντές, εκ των οποίων οι περισσότεροι ήταν ιδιοκτήτες ή εργαζόμενοι σε εταιρείες ανεύρεσης εργασίας που αποτελούσαν μέρος του διεθνούς δικτύου trafficking. Όμως, οι διακινητές στη Συρία, το Λίβανο και την Ιορδανία δεν έχουν ακόμα αναγνωριστεί και συλληφθεί.
Σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές, τα θύματα είναι κυρίως γυναίκες από χαμηλές οικονομικές τάξεις, οι οποίες κατέβαλλαν σε αυτές τις εταιρείες, κατά μέσο όρο, 380 δολάρια, με αντάλλαγμα ένα ετήσιο συμβόλαιο εργασίας που θα τους έδινε μισθό 200 δολαρίων το μήνα.
«Είναι αθώες, χωρίς μόρφωση γυναίκες που έρχονται από τα χωριά τους. Δεν ξέρουν τίποτα για τη Συρία και ό,τι συμβαίνει εκεί. Πιστεύουν ότι θα πάνε στο Λίβανο ή την Ιορδανία και θα βρουν μια καλύτερη ζωή», καταλήγει ο επικεφαλής της αστυνομίας του Μπαγκλαντές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: