... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Πέμπτη 4 Αυγούστου 2016

Κύπρος:Για σκοπούς εφαρμογής νόμου περί βίας στην οικογένεια θα θεωρούνται μέλη της οικογένειας οι οικιακές βοηθοί

Λευκωσία: Αλλοδαπές οικιακές βοηθοί που διαμένουν με τους εργοδότες τους θα θεωρούνται ως μέλη της οικογένειας σε περίπτωση εφαρμογής του νόμου περί βίας στην οικογένεια. Αυτό αποφάνθηκε η Επίτροπος Διοίκησης κατά την περίπτωση παραπόνου οικιακής βοηθού που απειλήθηκε από τον γιο της εργοδότριάς της, σε αντίθεση με τη θέση και τη στάση της Αστυνομίας, η οποία θεώρησε ότι δεν μπορούσε να εφαρμοστεί ο νόμος περί βίας στην οικογένεια επειδή μόνο λίγες μέρες διέμενε η αλλοδαπή με την οικογένεια.

Η Επίτροπος Ελίζα Σαββίδου εξέταζε παράπονο της ΚΙΣΑ αναφορικά με τον χειρισμό από την Αστυνομία καταγγελίας αλλοδαπής οικιακής βοηθού και της κόρης της εργοδότριας, εναντίον του γιου της.

Σύμφωνα με την Επίτροπο Διοίκησης, δεν έγινε από την Αστυνομία ορθή ερμηνεία των σχετικών νομοθετικών διατάξεων, με αποτέλεσμα να είναι, κατά την άποψή της, λανθασμένη η απόφαση να μην προσαφθούν εναντίον του αδερφού της παραπονουμένης κατηγορίες στη βάση του περί Βίας στην Οικογένεια Νόμου, οι οποίες προνοούν πιο αυστηρές κυρώσεις. Κι αυτό γιατί ο κατηγορούμενος φέρεται να άσκησε βία εναντίον της οικιακής εργαζομένης που διέμενε στην ίδια οικογενειακή μονάδα μαζί με εκείνον και τη μητέρα του.

Το γεγονός ότι πρόσφατα είχε μετακομίσει στην οικία, σημειώνει η Επίτροπος, δεν επηρεάζει καθόλου την υπόθεση, αφού πουθενά στη νομοθεσία δεν απαιτείται συνήθης διαμονή είτε μεταξύ συζύγων, γονέων και τέκνων, είτε με κάθε άλλο πρόσωπο που απλώς διαμένει μαζί τους.

Η Ελίζα Σαββίδου εισηγείται περαιτέρω όπως η Αστυνομία, έστω και τώρα, προχωρήσει σε διορθωτικά μέτρα, μη αποκλειόμενου και του ενδεχομένου να προωθήσει τη διαδικασία τροποποίησης του κατηγορητηρίου.

Επίσης, διατυπώνει την άποψη ότι το Γραφείο για τη Βία στην Οικογένεια της Αστυνομίας θα πρέπει να εντατικοποιήσει τις προσπάθειές του για ευαισθητοποίηση και κατάρτιση των μελών της αστυνομικής δύναμης, ώστε να επιτυγχάνεται πιο ακριβής και αξιόπιστη ανίχνευση, ταυτοποίηση, αναφορά και καταγραφή των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας. Ιδίως σε σχέση με τη βία που ασκείται εντός οικογενειακής μονάδας εναντίον οικιακής εργαζομένης, καταλήγει, θα πρέπει να διασφαλίζεται η πιστή τήρηση των προνοιών του νόμου, χωρίς την επίδειξη οποιασδήποτε προκατάληψης, μεροληψίας ή υποβάθμισης της σοβαρότητας του περιστατικού.

http://www.philenews.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: