... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Τετάρτη 10 Αυγούστου 2016

#TryBeatingMeLightly, «Δοκίμασε να με χτυπήσεις...»: Η καμπάνια των γυναικών του Πακιστάν κατά της ενδοοικογενειακής βίας

Αντιδρώντας σε νομοσχέδιο που νομιμοποιεί τη βία κατά των γυναικών, εκατοντάδες Πακιστανές δίνουν τις δικές τους απαντήσεις μέσω των social media.

Πριν λίγους μήνες προτάθηκε ένας νόμος στο Πακιστάν, σύμφωνα με τον οποίο οι άνδρες θα μπορούν να «χτυπούν ελαφρά» τις συζύγους τους σε περίπτωση που εκείνες αρνηθούν να έρθουν σε σεξουαλική επαφή μαζί τους, δεν ντυθούν ευπρεπώς, συνομιλήσουν με αγνώστους, μιλήσουν δυνατά, δώσουν χρήματα σε κάποιον χωρίς τη δική τους συναίνεση ή, γενικότερα, τους «προσβάλλουν» με οποιονδήποτε τρόπο. Την πρόταση για το συγκεκριμένο νόμο έκανε το Συμβούλιο της Ισλαμικής Ιδεολογίας, μια ομάδα κληρικών και ακαδημαϊκών που συμβουλεύουν την κυβέρνηση, έχοντας αρκετά μεγάλη επιρροή στη χώρα.
Δίνοντας τη δική του απάντηση σε αυτό, ο Πακιστανός φωτογράφος Fanher Rapier ξεκίνησε μια καμπάνια στο Facebook και το Τwitter με το hashtag #TryBeatingMeLightly («Δοκίμασε να με χτυπήσεις ελαφρά...») για να κατακρίνει τη συγκεκριμένη πρόταση.
Στο πλαίσιο της καμπάνιας, εκατοντάδες Πακιστανές γυναίκες αντιδρούν στο φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας, αναρτώντας ασπρόμαυρες φωτογραφίες τους στα social media και απαντώντας τι θα συμβεί σε περίπτωση που κάποιος δοκιμάσει να τις χτυπήσει.
Μερικές από τις απαντήσεις τους είναι οι εξής;
«Θα σπάσω το χέρι που σήκωσες επάνω μου».




 I'll break that hand you raised, remaining damage? I'll leave it upto Allah.
Shagufta, Doctor.
«Θα σε ρωτήσω πώς θα ένιωθες αν κάποιος χτυπούσε την κόρη σου».
«Ετοιμάσου να υποστείς τις συνέπειες».
«Θα σε χτυπήσω κι εγώ, σε δημόσια θέα. Είμαι υπέρ της ισότητας των δύο φύλων».
«Θα σε χτυπήσω με το αυτοκίνητο, εφόσον οδηγώ ήδη εδώ και 7 χρόνια»




 -I'll run a car over you with my 7years of driving experience!
Priyanka Pahuja,Digital Marketer
«Θα το μετανιώσεις για την υπόλοιπη ζωή σου».
«Δεν θα ζεις μέχρι το επόμενο πρωί».
«Θα σε καταστρέψω όσο δεν φαντάζεσαι».




, I'll become the destruction you will never forsee.
Adeeqa Lalwani, Digital Storyteller.
Μάλιστα, μια γυναίκα σχολιάζει χαρακτηριστικά:
«Χτύπα με με την εξυπνάδα σου, αν μπορείς. Χτύπα με με τη σπιρτάδα σου. Χτύπα με με το χαμόγελό σου. Χτύπα με με την ευγένειά σου. Αλλά αν τολμήσεις να με χτυπήσεις ακόμα και με ένα πούπουλο, θα σε χτυπήσω πολύ περισσότερο εγώ».
Οι αναρτήσεις των Πακιστανών γυναικών ρίχνουν φως στην έκταση και τη σοβαρότητα του φαινομένου στη χώρα, ενώ η καμπάνια στο Facebook έχει ήδη χιλιάδες share.

Δεν υπάρχουν σχόλια: