... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Πέμπτη 4 Αυγούστου 2016

Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΤΟΥΣ ΑΡΧΑΙΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ

Οι αρχαίοι Ολυμπιακοί Αγώνες ήταν καθαρά ανδρική υπόθεση.
Όχι μόνο απαγορευόταν η συμμετοχή των γυναικών αλλά και αυτή ακόμα η παρακολούθηση των Αγώνων από τις γυναίκες.
Η μόνη γυναίκα που μπορούσε να δει τους Αγώνες ήταν η ιέρεια της Δήμητρας Χαμύνης, που δεχόταν αυτή τη τιμητική θέση κάθε 4 χρόνια και καθόταν σ' έναν βωμό μέσα στο στάδιο, απέναντι από τις θέσεις των κριτών.
Αργότερα στους ρωμαϊκούς χρόνους την τιμητική αυτή θέση, την έπαιρνε η σύζυγος του Ηρώδη.
Παραδόξως όμως υπήρχαν ειδικοί αγώνες δρόμου για της νέες κοπέλες, που γινόταν στην Ολυμπία κάθε 4 χρόνια, προς τιμή της θεάς Ήρας, τα "ΗΡΑΙΑ". Αυτή που δημιούργησε αυτούς τους αγώνες ήταν η Ιπποδάμεια.
Εκεί λοιπόν 16 παρθένες ύφαιναν πέπλο στη θεά Ήρα και οι ίδιες διοργάνωναν τα "Ήραια". Εκεί γινόταν ένα και μόνο αγώνισμα : ο δρόμος των 160 μ. και στη νικήτρια δινόταν στεφάνι ελιάς. Οι γυναίκες έτρεχαν με λυτά μαλλιά και ήταν ντυμένες με κοντούς χιτώνες.
Οι πρώτες γυναίκες αθλήτριες προήλθαν από την Σπάρτη. Οι Σπαρτιάτες πίστευαν ότι αν οι γυναίκες είναι υγιείς και σε καλή κατάσταση, τότε θα είναι και τα παιδιά τους υγιή.

Όμως οι γυναίκες είχαν δικαίωμα συμμετοχής στα ιππικά αγωνίσματα των ανδρών στην αρχαία Ολυμπία μόνο ως ιδιοκτήτριες αλόγων. Υπήρξαν περιπτώσεις κατά τις οποίες γυναίκες ανακηρύσσονταν νικήτριες χωρίς να συμμετέχουν, αφού στα συγκεκριμένα αγωνίσματα βραβευόταν ο ιδιοκτήτης και όχι ο αναβάτης. Χάρη σε αυτό το θεσμό λοιπόν, πολλές γυναίκες στέφθηκαν "ολυμπιονίκες". Μια από αυτές ήταν η Κηνύσκα, η κόρη του βασιλιά της Σπάρτης Αρχίδαμου που νίκησε στο τέθριππο.
Αν τώρα μια γυναίκα τολμούσε να παραβεί το νόμο, να μπει ή να δει τους αγώνες των ανδρών, η τιμωρία ήταν πολύ σκληρή, σύμφωνα με τους νόμους των Ηλείων. Την έριχναν από το Τυππαίο όρος, όπως καταγράφει ο Παυσανίας.
Η μόνη γυναίκα που κατάφερε να παραβεί το νόμο και να μείνει ατιμώρητη ήταν η Καλλιπάτειρα. Ήταν κόρη, αδελφή και μητέρα ολυμπιονικών. Η Καλλιπάτειρα έδειξε ιδιαίτερη φροντίδα στην ανατροφή και την εκγύμναση του γιου της, γι' αυτό η ελπίδα της ήταν να τον δει να αγωνίζεται στους αγώνες. Ντυμένη με ανδρικά ρούχα λοιπόν, μπήκε στο στάδιο για να παρακολουθήσει το γιο της να τρέχει. Μετά τη νίκη του γιου της και μη μπορώντας να συγκρατήσει τη χαρά της, πήδηξε στον περίβολο και τότε έπεσαν τα ρούχα της και αποκαλύφθηκε το φύλο της. Οι ελλανοδίκες ωστόσο δεν την τιμώρησαν, τιμώντας έτσι τα μέλη της οικογένειάς της, που ήταν όλοι ολυμπιονίκες.
www.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: