... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Τετάρτη, 3 Αυγούστου 2016

Η παχυσαρκία εμπόδιο στην καριέρα των γυναικών αλλά όχι των ανδρώνΤο ινστιτούτο μελετών Insee ανακάλυψε ότι οι παχύσαρκες γυναίκες έχουν λιγότερες πιθανότητες να βρουν δουλειά, ενώ για τους άνδρες το πάχος δεν αποτελεί εμπόδιο στην αγορά εργασίας.
Οι ανισότητες γυναικών-ανδρών δεν αφήνουν κανέναν τομέα της ζωής και της κοινωνίας ανέπαφο. Το Insee (Εθνικό Ινστιτούτο στατιστικών και οικονομικών μελετών) της Γαλλίας βρήκε ανισότητες και σε έναν τομέα όπου κανείς δεν το περίμενε: στην καριέρα και τις προοπτικές της.
«Με τις ίδιες δεξιότητες, οι παχύσαρκες γυναίκες έχουν λιγότερες πιθανότητες να βρουν δουλειά ενώ για τους άνδρες η μεγάλη σωματική μάζα θεωρείται μάλλον πλεονέκτημα» εκτιμούν οι οικονομολόγοι Élise Coudin και Arthur Souletie που συμμετείχαν στην έρευνα.
«Επίσης, η παχυσαρκία στις γυναίκες συνδέεται και με μείωση μισθού», γράφουν οι δύο ειδικοί στην έρευνά τους.
Για να πραγματοποιήσουν την μελέτη τους, οι δύο οικονομολόγοι βασίστηκαν στις έρευνες άλλων εξειδικευμένων εταιρειών οι οποίες ρώτησαν 2 685 γυναίκες και άνδρες ηλικίας 21 ως 59 ετών. Η πρώτη έρευνα έγινε το 2006 και το 2010 επαναλήφθηκε, κυρίως με τα ίδια άτομα. Οι δύο δημοσκοπήσεις αφορούσαν το βάρος, την ηλικία και την επαγγελματική κατάσταση των ερωτηθέντων αλλά επίσης την εκπαίδευση, την κατάσταση υγείας, την κοινωνική προέλευση και την οικογενειακή κατάσταση.
Η μελέτη του Insee αναφέρει ότι το 2010 μόνο το 61% των γυναικών είχαν μια κανονική σωματική διάπλαση, το 20% είχε παραπανίσια κιλά και το 12,4% ήταν παχύσαρκες. Στους άνδρες τα πράγματα ήταν διαφορετικά: το 50,1% είχαν κανονική σωματική διάπλαση, το 37,9% είχε παραπανίσια κιλά και το 11,1% ήταν παχύσαρκοι.
Το συμπέρασμα της μελέτης ήταν ότι η παχυσαρκία αποτελεί εμπόδιο στην καριέρα των γυναικών αλλά όχι των ανδρών, ωστόσο η εξήγηση του φαινομένου είναι δύσκολο να δοθεί. «Οι παχύσαρκες γυναίκες ίσως θεωρείται ότι έχουν μειωμένη παραγωγικότητα ή ίσως πρόκειται για προκατάληψη» αναφέρουν οι δύο οικονομολόγοι. Εκτιμούν ότι είναι δύσκολο να διακρίνει κανείς τα καθαρά ιατρικά κριτήρια που ορίζουν μια τέτοια αντιμετώπιση απέναντι στις παχύσαρκες γυναίκες (κίνδυνοι ασθενειών όπως καρδιακά νοσήματα, διαβήτης ή περιορισμένη κινητικότητα) από τα καθαρώς κοινωνικά κριτήρια. «Ισως τα κοινωνικά κριτήρια σχετικά με την παχυσαρκία είναι πιο αυστηρά για τις γυναίκες παρά για τους άνδρες», σημειώνουν οι δύο ερευνητές.
Η ίδια μελέτη αποκαλύπτει ότι οι παχύσαρκες γυναίκες λένε ότι είναι θύματα προκαταλήψεων πιο συχνά εξαιτίας του βάρους τους.
Ενας σωματώδης και παχύς άντρας φαίνεται ότι εκφράζει κάποιου είδους δύναμη και καλοπέρασης ή και πλούτου. Αντίθετα, οι παχιές γυναίκες δεν ανταποκρίνονται στα καθιερωμένα κριτήρια πλούτου με τη γενική έννοια του όρου.


Πηγή: http://www.onlarissa.gr/2016/08/02/i-pachisarkia-empodio-stin-kariera-ton-ginekon-alla-ochi-ton-andron/

Δεν υπάρχουν σχόλια: