... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Τρίτη, 2 Αυγούστου 2016

Η συγκλονιστική μαρτυρία της 24χρονης Σύριας που απελευθερώθηκε από το μεγαλύτερο κύκλωμα trafficking του Λιβάνου

LEBANON SEX TRAFFICKING

Την μαρτυρία μιας νεαρής γυναίκας από τη Συρία που έπεσε θύμα του μεγαλύτερου κυκλώματος εμπορίας ανθρώπων (trafficking) στο Λίβανο δημοσίευσε η βρετανική Guardian.
Η 24χρονη «Ράμα» -όπως κατονομάζεται στο άρθρο- εργαζόταν ως σερβιτόρα στην Συρία, όταν την προσέγγισε ένας άνδρας που της υποσχέθηκε ότι θα της βρει δουλειά σε έναν χώρο εστίασης στον Λίβανο. Ο μισθός θα ήταν καλός, περίπου 1.000 δολάρια τον μήνα, και η ίδια θα είχε την ευκαιρία να ξεφύγει από τον εμφύλιο πόλεμο που συνεχίζει να μαίνεται στην χώρα της. Αυτό που δεν γνώριζε ήταν ότι οι υποσχέσεις αυτές ήταν ψεύτικες και ότι, όπως εκατοντάδες ακόμα συμπατριώτισσες της, θα έπεφτε στην πλεκτάνη ενός κυκλώματος trafficking που λειτουργούσε στα «κόκκινα φανάρια» της κακόφημης πόλης Maameltein.
Ο Imad al-Rihawi, όπως ονομαζόταν ο άνδρας που θεωρούσε «σωτήρα» της, την διαβεβαίωσε ότι θα τακτοποιούσε ο ίδιος τα ταξιδιωτικά έγγραφα που χρειαζόταν για να φτάσει στον Λίβανο. Παρόλα αυτά, η ίδια αισθάνθηκε έκπληξη όταν δεν πέρασαν από συνοριακούς ελέγχους και έφτασαν «ως δια μαγείας» στην γειτονική χώρα. Ο al-Rihawi είχε ακολουθήσει τα χνάρια των διακινητών προσφύγων για να φέρει την Ράμα στο Λίβανο χωρίς να το αντιληφθεί κανείς.
Η 24χρονη περιέγραψε το πώς κατέληξε σε ένα ανήλιαγο δωμάτιο στο Chez Maurice, όπως ονομαζόταν ένα από τα πορνεία που κατείχε ο al-Rihawi. Τα παράθυρα ήταν βαμμένα με μαύρη μπογιά και η ίδια δεν ξαναείδε το φως του ήλιου για τους επόμενους εννέα μήνες. Εκεί, όπως και οι υπόλοιπες 75 γυναίκες 18 με 35 χρονών που είχαν πέσει θύματα του κυκλώματος, βασανιζόταν από τους φύλακες με καλώδια και εξαναγκαζόταν να έρθει σε σεξουαλική επαφή με δεκάδες πελάτες κάθε μέρα. Η ίδια έπρεπε να λαμβάνει τουλάχιστον 50 δολάρια σε τιπς από τους πελάτες. Αυτά, όπως και τα υπόλοιπα χρήματα που όφειλαν να πληρώσουν οι πελάτες του Chez Maurice, κατέληγαν στους εμπόρους σαρκός.
«Δεν μας έκαναν να νιώθουμε σαν σκλάβες. Ήμασταν σκλάβες», είπε.
Όπως εξήγησε η Ράμα, τα θύματα κακοποιούνταν συστηματικά από τους προαγωγούς και τους πελάτες τους, ενώ, συχνά, εξαναγκάζονταν να έρθουν σε σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις. Όταν κολλούσαν κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα ή έμεναν έγκυες, οδηγούνταν σε ένα γυναικολογικό ιατρείο που έκανε παράνομες αμβλώσεις. Ο τερματισμός της εγκυμοσύνης, ακόμα και όταν γίνεται με την συγκατάθεση της γυναίκας, είναι παράνομος στον Λίβανο.
Κάθε φορά που οι ίδιες δεν έβγαζαν αρκετά τιπς ή αντιδρούσαν για οποιονδήποτε λόγο, μαστιγώνονταν με καλώδια. Εάν λιποθυμούσαν, οι φύλακες τις ξυπνούσαν με ηλεκτροσόκ. Όταν η Ράμα έφτασε στο σπίτι, άκουσε από τις άλλες γυναίκες ότι μερικούς μήνες νωρίτερα δύο γυναίκες είχαν αφήσει την τελευταία τους πνοή από την κακοποίηση που υφίσταντο. Τα νεκρά τους σώματα είχαν θαφτεί σε ένα κοντινό χωράφι.
Η 24χρονη τελικά κατάφερε να ξεφύγει εννέα μήνες μετά την άφιξή της στη χώρα. Η ίδια και άλλες πέντε γυναίκες πάλεψαν κυριολεκτικά με μια φύλακα και προσπάθησαν να ξεγελάσουν δύο ακόμα που βρίσκονταν έξω από το δωμάτιό τους. Ξυπόλητες και φορώντας τις πυτζάμες τους, οι γυναίκες σταμάτησαν ένα ταξί που της μετέφερε στο Choueifat. Εκεί, γνώρισαν έναν οδηγό που άκουσε την ιστορία τους και τις οδήγησε σε ένα γραφείο της στρατιωτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ. Και κάπως έτσι το μαρτύριο των γυναικών έγινε γνωστό στις αρχές.
Σύμφωνα με τον Guardian, οι αρχές εισέβαλαν στο Chez Maurice, συλλαμβάνοντας τον πυρήνα του κυκλώματος και απελευθερώνοντας τις υπόλοιπες γυναίκες. Η υπόθεση είχε συγκλονίσει τον Λίβανο, καθώς αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι οι δράστες δρούσαν ανενόχλητοι για τουλάχιστον τρία χρόνια, χωρίς να τους αντιληφθεί κανείς. Οι γυναίκες φιλοξενούνται πλέον σε κέντρα προστασία θυμάτων trafficking.

Δεν υπάρχουν σχόλια: