... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Δευτέρα 9 Μαΐου 2016

«Τι φορούσες όταν σε βίασαν;» - Μια φωτογράφος απαντά σε όσους κατηγορούν το θύμα

Η φωτογράφος Κάθριν Καμπαρέρι θέλησε να επικρίνει όσους εύκολα κατηγορούν τα θύματα, δείχνοντας πως τα ρούχα δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με αυτή την φριχτή πράξη.

Η Κάθριν Καμπαρέρι με την πτυχιακή της εργασία αποφάσισε να απαντήσει σε όλους όσους κατηγορούν πολλές φορές τα θύματα σεξουαλικών επιθέσεων δείχνοντας πως ο τρόπος ένδυσης δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την αποτρόπαια πράξη.
Η ίδια λέει:
«Ως φωτογράφος, συνειδητοποιώ ότι έχω τη δυνατότητα να κάνω τους ανθρώπους να μιλάνε για δυσάρεστα θέματα, δημιουργώντας εικόνες για να ξεκινήσω συζητήσεις. Για την εργασία αυτή, αποφάσισα να συνδυάσω τη φωτογραφία με το ενδιαφέρον μου για τη δημόσια υγεία. Ως νέα γυναίκα που ζει σε ένα κολέγιο, ακούω για τη σεξουαλική επίθεση όλη την ώρα, είτε στις ειδήσεις, είτε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ή από ανθρώπους που το έζησαν από πρώτο χέρι. Εξ ορισμού, η σεξουαλική κακοποίηση είναι οποιουδήποτε τύπου καταναγκαστική σεξουαλική επαφή ή συμπεριφορά που συμβαίνει χωρίς συγκατάθεση. Το βασικό ερώτημα για τα θύματα είναι συνήθως τί φορούσαν κατά τη στιγμή της επίθεσης. Αυτό με ενοχλεί πραγματικά, επειδή η σεξουαλική επίθεση είναι μια πράξη ελέγχου και δύναμης και δεν έχει να κάνει με τα ρούχα ενός ατόμου. Ωστόσο, τα θύματα συχνά κατηγορούνται για τις επιθέσεις τους, με την εσφαλμένη αντίληψη ότι "προκαλούν" τους θύτες φορώντας αποκαλυπτικά ρούχα. Αποφάσισα να καταγράψω τα ρούχα των θυμάτων κατά τη στιγμή που δέχθηκαν επίθεση για να δείξω ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένο είδος ρούχου που προκαλεί τις επιθέσεις. Δεν υπάρχει μέγεθος. Δεν υπάρχει σωματότυπος. Στην Αμερική, ένα άτομο κακοποιείται σεξουαλικά κάθε 107 δευτερόλεπτα, με αυτές τις επιθέσεις να έχουν τόσο βραχυπρόθεσμες όσο και μακροπρόθεσμες συνέπειες, όπως τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα. Μια σεξουαλική επίθεση ποτέ δεν συμβαίνει εξαιτίας του ρούχου που φοράει ένα άτομο. Ο μόνος λόγος που συμβαίνει μια σεξουαλική επίθεση είναι γιατί ένα άτομο επιτίθεται σε κάποιο άλλο.»
Katherine Cambareri
Katherine Cambareri
Katherine Cambareri
Katherine Cambareri
Katherine Cambareri
Katherine Cambareri
Katherine Cambareri
Katherine Cambareri
Katherine Cambareri
Katherine Cambareri
Katherine Cambareri
Katherine Cambareri
Katherine Cambareri
Katherine Cambareri
http://www.womantoc.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: