... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Δευτέρα 16 Μαΐου 2016

Κύπρος:Έξι δεσμεύσεις για την ισότητα ανέλαβαν 104 υποψήφιοι βουλευτές



Στο πλαίσιο εκδήλωσης, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Σπίτι της Ευρώπης, το ΚΛΓ ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της εκστρατείας «#Δεσμεύομαι 2016» που διοργάνωσε, με σύνθημα «Εσύ δεσμεύεσαι, εγώ ψηφίζω».

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η ισότητα των φύλων απουσιάζει ή δεν είναι ψηλά στις προτεραιότητες των πολιτικών κομμάτων και στον πολιτικό και δημόσιο διάλογο.

Προστίθεται ότι στην προεκλογική περίοδο επικρατεί ο λόγος για την οικονομία και το Κυπριακό, αγνοώντας ότι η ισότητα είναι αναπόσπαστο κομμάτι και των δύο αυτών θεμάτων, ενώ οι ανάγκες, οι προσδοκίες, τα ενδιαφέροντα και η οπτική των γυναικών περιθωριοποιούνται.

«Το Κυπριακό Λόμπυ Γυναικών μέσα από την εκστρατεία συμπεραίνει ότι τα θέματα ισότητας δεν είναι ψηλά στην πολιτική ατζέντα των υποψηφίων», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Προστίθεται ότι με περισσότερες γυναίκες στη Βουλή «θα έχουμε περισσότερες πιθανότητες να δοθεί προτεραιότητα σε θέματα ισότητας των φύλων».

«Υποστηρίζουμε λοιπόν όλες τις γυναίκες και τους άνδρες υποψηφίους που δεσμεύτηκαν να στηρίζουν στη νέα Βουλή θέματα ισότητας των φύλων και να αναδεικνύουν την ανάγκη να είναι ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων σε όλο το φάσμα της πολιτικής ζωής του τόπου μας» συνεχίζει η ανακοίνωση.

Το ΚΛΓ αναφέρει πως πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι θέματα όπως η βία κατά των γυναικών, η ισομισθία, η σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία, η συμφιλίωση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, δεν είναι γυναικεία ζητήματα αλλά αφορούν το σύνολο της κοινωνίας.

Λαμβάνοντας υπόψη την αριθμητική απουσία των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων αλλά και της απουσίας της ισότητας των φύλων από την πολιτική ατζέντα, το Κυπριακό Λόμπυ Γυναικών κάλεσε όλους τους υποψήφιους και υποψήφιες βουλευτές να διασφαλίσουν ότι η ισότητα των φύλων θα είναι ψηλά στην πολιτική ατζέντα κατά την επόμενη θητεία της Βουλής.

Βάσει των έξι δεσμεύσεων, οι υποψήφιοι αναλαμβάνουν την υποχρέωση να στηρίζουν κάθε προσπάθεια για καταπολέμηση και εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, να διασφαλίζουν τη συμφιλίωση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής και να εντάσσουν τη διάσταση του φύλου σε όλες τις πολιτικές συμπεριλαμβανομένου του κρατικού προϋπολογισμού.

Επίσης, δεσμεύονται να διασφαλίσουν την μείωση και την εξάλειψη του χάσματος αμοιβών μεταξύ γυναικών και ανδρών, να προωθούν την ισότιμη συμμετοχή των γυναικών σε όλα τα κέντρα λήψης οικονομικών και πολιτικών αποφάσεων και να ενεργούν με διαφάνεια, στηριζόμενοι/νες στις αρχές της Δημοκρατίας, ισονομίας, ισότητας, δικαιοσύνης, με ισχυρή κοινωνική συνείδηση.

Συνολικά δεσμεύτηκαν 104 από τους 493 υποψηφίους, που αντιστοιχεί στο 21,09% του συνόλου. Από τις συνολικά 108 γυναίκες που είναι υποψήφιες, δήλωσαν τη δέσμευσή τους το 40%, ενώ από τους 385 άνδρες δεσμεύτηκε το 16%.

Οι υποψήφιοι ανά κόμμα είναι 6 από το ΑΚΕΛ, 26 από το ΔΗΚΟ, 11 από τον ΔΗΣΥ, 23 από την ΕΔΕΚ, 27 από το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών και 13 από τη Συμμαχία Πολιτών.
http://www.ant1iwo.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: