... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Τρίτη, 19 Απριλίου 2016

Θύμα σωματικής ή/και σεξουαλικής βίας, μία στις πέντε γυναίκες

Θύμα σωματικής ή/και σεξουαλικής βίας, μία στις πέντε γυναίκες

Λευκωσία: Στην Κύπρο, μία στις πέντε γυναίκες έχει υποστεί σωματική ή/και σεξουαλική βία, ενώ ποσοστό 39% έχουν υποστεί ψυχολογική βία από τον σύντροφό τους, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Fundamental Rights Agency - FRA – 2014), είπε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Ιωνάς Νικολάου.
 «Τα ποσοστά που καταγράφονται για τη χώρα μας είναι χαμηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι αντιπροσωπεύουν την πραγματική έκταση του προβλήματος, αφού, όπως σημειώνεται στην έρευνα του FRA, σε αρκετές χώρες το να μιλά κάποια γυναίκα για τη βία που έχει υποστεί, αποτελεί «ταμπού», για το οποίο δεν υπάρχει επαρκής ενημέρωση. Επειδή ακριβώς το θέμα θεωρείται «ιδιωτικό», η βία δεν αντιμετωπίζεται ως κατάφωρη παραβίαση θεμελιωδών δικαιωμάτων και δύσκολα καταγγέλλεται στην αστυνομία ή αναφέρεται σε τρίτους», πρόσθεσε. 
Σε χαιρετισμό του στο σημερινό εκπαιδευτικό σεμινάριο με θέμα τη «Βία κατά των Γυναικών», το οποίο διοργανώνει το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, σε συνεργασία με την Αμερικανική Πρεσβεία και τη Συμβουλευτική Επιτροπή για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας στην Οικογένεια, ο κ. Νικολάου είπε ότι η βία κατά των γυναικών αποτελεί φαινόμενο ευρύτατα διαδεδομένο σε όλες τις σύγχρονες κοινωνίες. Όπως ανέφερε, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μία στις 10 γυναίκες έχει υποστεί κάποιας μορφής βία από την ηλικία των 15 ετών και άνω, ενώ μία στις 20 έχει πέσει θύμα βιασμού. «Μία στις πέντε γυναίκες έχει υποστεί σωματική ή/και σεξουαλική βία από νυν ή τέως σύντροφό της και μία στις 10 γυναίκες βίωσε σεξουαλική βία από ενήλικα πριν συμπληρώσει το 15 ο έτος της ηλικίας της. Η κυπριακή Κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας την έκταση και τη σοβαρότητα του προβλήματος, έθεσε τη βία κατά των γυναικών μεταξύ των υψηλών της προτεραιοτήτων, και, για τον σκοπό αυτό, προχώρησε τον Ιούνιο του 2015 στην υπογραφή της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και την Ενδοοικογενειακή Βία, γνωστή και ως Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης», συμπλήρωσε. 
Ο κ. Νικολάου είπε, παράλληλα, ότι πολλά ακόμη απομένουν να γίνουν στον τομέα της βίας κατά των γυναικών, με απώτερο στόχο αφενός την αποτελεσματική πρόληψη, προστασία και ενδυνάμωση των θυμάτων βίας και, αφετέρου, την καταστολή και παραδειγματική τιμωρία των δραστών. Διαβεβαίωσε την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης να πατάξει κάθε μορφή βίας, που συνιστά αναμφίβολα κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ένα από τα σημαντικότερα κοινωνικά προβλήματα της εποχής μας. «Ο αγώνας και οι επιδιώξεις μας είναι κοινές και θα πρέπει να εργαστούμε όλοι συλλογικά και συντονισμένα για την επίτευξή τους», κατέληξε. 
http://www.philenews.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: