... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Κυριακή 24 Απριλίου 2016

Στόματα ερμητικά κλειστά

Στόματα ερμητικά κλειστά


Ο Τζον Κέισιτς είχε μια συμβουλή να δώσει στις γυναίκες, ώστε να αποφεύγουν τους βιασμούς και τις σεξουαλικές επιθέσεις. Ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, μιλώντας σε πανεπιστήμιο των ΗΠΑ, είπε ότι η καλύτερη λύση για τις φοιτήτριες είναι να αποφεύγουν τα πάρτι, όπου κυκλοφορεί πολύ αλκοόλ. Θα μπορούσε να αποδειχθεί πολύ καλή ιδέα. Αλλά έχει ένα σοβαρό μειονέκτημα. Η συντριπτική πλειοψηφία των βιασμών και των σεξουαλικών επιθέσεων δεν γίνεται στα πάρτι, αλλά σε χώρους όπου τα θύματα νιώθουν οικεία, δηλαδή στο σπίτι, στο σχολείο, στους χώρους εργασίας.
Και αυτό είναι ένα συμπέρασμα που βγαίνει από πολλές έρευνες. Όπως για παράδειγμα αυτή που παρουσίασαν την περασμένη βδομάδα Βρετανοί βουλευτές και μιλά για τη σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν πολλά παιδιά στη Βρετανία, σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Πάρα πολλά περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης μέσα στα σχολεία δεν καταγγέλλονται. Οι αστυνομικές αρχές τα τελευταία τρία χρόνια έχουν καταγράψει 5,500 σεξουαλικές επιθέσεις σε σχολεία, συμπεριλαμβανομένων και 600 βιασμών. Αρκετές από αυτές τις υποθέσεις έφτασαν ενώπιον της δικαιοσύνης. Υπάρχουν όμως πολύ περισσότερες υποθέσεις για τις οποίες κανένας δεν έμαθε τίποτα, επειδή τα θύματα δεν προέβησαν σε καταγγελία.
Στην Κύπρο η κατάσταση δεν είναι καθόλου καλύτερη. Σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε το Πανεπιστήμιο Κύπρου, ένα στα τέσσερα παιδιά πέφτει θύμα κακοποίησης. Μόνο το 15% των παιδιών που συμμετείχαν στην εν λόγω έρευνα παραδέχθηκαν ότι κατάγγειλαν το περιστατικό ή ότι ζήτησαν βοήθεια για να το αντιμετωπίσουν. Κράτησαν το στόμα τους κλειστό, βιώνοντας μόνα τους τον Γολγοθά τους, πολλές φορές για χρόνια.
Υπάρχουν πολλοί λόγοι για αυτή την «ομερτά». Τα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης είναι τις περισσότερες φορές τρομαγμένοι άνθρωποι, φοβισμένοι, που δεν μπορούν να τα βάλουν με τους θύτες τους. Δεν ξέρουν πώς να βγουν από αυτόν τον κλοιό βίας. Όπως έχουν πει πολλά κορίτσια, η μεγαλύτερή τους ανησυχία είναι πως οι αρμόδιοι δεν θα λάβουν υπόψη τους τις καταγγελίες τους και πως στο τέλος θα έχουν την ίδια τύχη με τους δράστες, δηλαδή να τιμωρηθούν.
Το παράδειγμα που έδωσε η 18χρονη Σαρλότ είναι χαρακτηριστικό. Μίλησε για μια κοπέλα με την οποία φοιτούσαν στο ίδιο πανεπιστήμιο, η οποία εξαναγκάστηκε σε στοματικό έρωτα από μεγαλύτερο συμφοιτητή της. Όταν πιάστηκαν επ' αυτοφώρω είχαν και οι δυο την ίδια τιμωρία, αφού αποβλήθηκαν για ένα χρονικό διάστημα από το πανεπιστήμιο. «Το μόνο που νοιάζει τα σχολεία είναι η φήμη τους και να κρατήσουν το όνομά τους καθαρό. Δεν τους ενδιαφέρει το πώς νιώθουν οι μαθητές τους», κατέληξε η κοπέλα.
Το πρώτο μεγάλο βήμα για τα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης είναι να βρουν τη δύναμη να προβούν σε καταγγελία για τα όσα βιώνουν. Το δεύτερο βήμα είναι να υπάρχουν τα κατάλληλα εκπαιδευμένα άτομα να χειριστούν αυτές τις υποθέσεις. Δεν είναι αρκετό να γίνει η καταγγελία. Πρέπει να υπάρχουν εξειδικευμένοι άνθρωποι να διαχειριστούν τόσο δύσκολες περιπτώσεις. Ψυχολόγοι, γιατροί, αστυνομικοί, κοινωνικοί λειτουργοί. Όσοι έρχονται σε επαφή με θύματα σεξουαλικής κακοποίησης πρέπει να είναι σε θέση να δώσουν στήριξη, δύναμη και οποιαδήποτε άλλη βοήθεια επιβάλλεται.
Το τρίτο βήμα είναι ίσως και το πιο δύσκολο. Πρέπει να αλλάξει η αντρική νοοτροπία για τη σεξουαλική κακοποίηση. Μεταξύ των νέων σήμερα γίνεται όλο και πιο αποδεκτό πως η βία στις σχέσεις είναι κάτι φυσιολογικό. Είναι εντάξει να χτυπούν, είναι εντάξει να απαιτούν πράγματα που ο άλλος δεν θέλει να δώσει και στο τέλος να τα παίρνουν. Αλλά δεν είναι έτσι. Επομένως, αντί να λέμε στα κορίτσια πως είναι καλύτερα για τη δική τους προστασία να αποφεύγουν τα πάρτι και το αλκοόλ, ας μάθουμε στα αγόρια να σέβονται το αντίθετο φύλο και πως η σεξουαλική βία αποτελεί έγκλημα.
 
Η ΑΦΟΡΜΗ: Οι αλλαγές που επιδιώκονται και στην Κύπρο με την εφαρμογή της Εθνικής Στρατηγικής για την Καταπολέμηση της Σεξουαλικής Κακοποίησης Παιδιών.
http://www.philenews.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: