... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Τετάρτη 6 Απριλίου 2016

Η άνιση μάχη των δύο φύλων στα Διοικητικά Συμβούλια

Η άνιση μάχη των δύο φύλων στα Διοικητικά Συμβούλια - Κεντρική Εικόνα/Video

Οι πανίσχυροι άντρες που κυριαρχούν στα Διοικητικά Συμβούλια των μεγαλύτερων εταιρειών στις ΗΠΑ έχουν την τάση να… επιλέγουν πάλι άντρες για την κάλυψη κάθε θέσης που ενδεχομένως αδειάσει.
Όπως αποκαλύπτει σε νέο δημοσίευμά του το πρακτορείο Bloomberg, αναφερόμενο στην έλλειψη εκπροσώπησης του γυναικείου φύλου στα Διοικητικά Συμβούλια, υπάρχει εξήγηση για αυτό το φαινόμενο.
Η πλειοψηφία των αντρών που καταλαμβάνει τις πιο νευραλγικές θέσεις στις διοικήσεις των εταιρειών είναι πεπεισμένοι πως είναι δύσκολο – αν όχι ακατόρθωτο – να βρουν ικανούς υποψηφίους του αντίθετου φύλου. Και αυτό επιβεβαιώνεται όχι από μία, αλλά από δύο διαφορετικές έρευνες, τα ευρήματα των οποίων εξηγούν για ποιο λόγο χιλιάδες επιλέξιμες γυναίκες, με αυξημένα προσόντα, παραμένουν «ανεκμετάλλευτες». Γιατί; «Γιατί βάσει των ερευνών, οι άντρες αναζητούν υποψηφίους για την κάλυψη των θέσεων ενός Διοικητικού Συμβουλίου στα πιο λάθος μέρη, όπως για παράδειγμα… ένα γήπεδο γκολφ, ένας κατεξοχήν τόπος συγκέντρωσης του αντρικού φύλου», εξηγεί ο Barry Ostrowsky, Διευθύνων Σύμβουλος της Barnabas Health.
Ακόμη κι εκείνοι που εμφανίζονται πιο πρόθυμοι να «διορθώσουν» αυτή τη φυλετική ανισορροπία εκτιμούν πως οι επιχειρηματικοί κύκλοι τείνουν να είναι τόσο «κλειστοί», που κανείς δεν είναι σε θέση να βγει στο κυνήγι αναζήτησης για να «αλιεύσει» γυναίκες. Αντίθετα, είναι για όλους πιο εύκολο να λάβουν υπόψιν τους τις εκάστοτε συστάσεις που δέχονται για μια σειρά από υποψηφίους του αντρικού φύλου.
«Η πεποίθηση πως δεν υπάρχουν αρκετές γυναίκες… διαθέσιμες είναι μια ανοησία», σχολιάζει χαρακτηριστικά ο εκτελεστικός διευθυντής του ερευνητικού βραχίονα του MSCI, Ric Marshall.
Όπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία της εταιρείας ερευνών Equilar, τέσσερις στις πέντε γυναίκες που κατέχουν υψηλά ιστάμενες θέσεις σε πασίγνωστες αμερικανικές επιχειρήσεις... δεν κατέχουν ταυτόχρονα θέσεις και στα Διοικητικά Συμβούλια των εταιρειών αυτών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Spencer Stuart, τα Διοικητικά Συμβούλια των εισηγμένων στον δείκτηStandard & Poor’s 500 εταιρειών απαρτίζονται κατά 80% από άντρες, με μέση ηλικία τα 63 έτη. «Αρκετοί άντρες δεν ενθαρρύνονται από το γεγονός πως κατά γενική ομολογία οι γυναίκες είναι νεότερες», σχολιάζει ο Bill Ide, ηλικίας 70 ετών και πρώην διευθυντής της Albemarle. «Εάν ψάχνουμε στους κύκλους μας, οι οποίοι συνήθως απαρτίζονται από άτομα της γενιάς μας, δεν θα βρούμε και πολλές γυναίκες», εξηγεί ο Ide.
H εταιρεία WomanCorporateDirectors, σε δείγμα μεγαλύτερο των 4.000 μελών των Διοικητικών Συμβουλίων των ισχυρότερων εταιρειών, έθεσε την εξής ερώτηση: «Γιατί τα Διοικητικά Συμβούλια είναι ανδροκρατούμενα;». Για να λάβουν την απάντηση σε ποσοστό 30% πως «υπάρχει έλλειψη ικανών γυναικών».
Αντιστοίχως, σε παρόμοια έρευνα της εταιρείας TheBoardList σε εταιρείες του τεχνολογικού κλάδου, το 80% των ερωτηθέντων αποφάνθηκαν πως είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρεθούν γυναίκες με τα κατάλληλα προσόντα ώστε να στελεχώσουν τα Διοικητικά Συμβούλια των επιχειρήσεων.
Σύμφωνα με τον Ric Marshall, για να επιτευχθεί «ισορροπία» στις «καρέκλες» των Διοικητικών Συμβουλίων των εταιρειών, θα απαιτηθεί η στελέχωση περίπου 345 περισσότερων θέσεων από γυναίκες σε ετήσια βάση. Πρόκειται για διπλασιασμό από τα τρέχοντα επίπεδα.
«Οι ΗΠΑ μπορεί να απέχουν έως και 40 χρόνια από την επίτευξη του στόχου για ισότητα των δύο φύλων, ακόμη κι αν ο αριθμός των θέσεων που θα καταλαμβάνονται από γυναίκες διπλασιαστεί», αναφέρεται σε πρόσφατη μελέτη του Accountability Office.
«Υπάρχει απόλυτη αποτυχία στην κατεύθυνση αντιμετώπισης ενός πάγιου προβλήματος», σχολιάζει ο Marshall

Δεν υπάρχουν σχόλια: