... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Τετάρτη 20 Απριλίου 2016

Κακοποιημένοι Άνδρες: Το Φαινόμενο που κάνουμε πως δεν υπάρχει!

violencia-contra-hombre-858x509.jpeg

Κάθε χρόνο μόνο στη Γαλλία 80.000 άντρες κακοποιούνται από τις γυναίκες τους και ενώ το ποσοστό είναι σημαντικά μεγάλο, δεν υπάρχει καμία υποδομή προστασίας και περίθαλψής τους. Στην Ευρώπη κάποιες χώρες ξεκινούν να κάνουν τα πρώτα δειλά βήματα για την προστασία των θυμάτων. “Ο ιατροδικαστής κατέγραψε τα τραύματά μου”, λέει ο Maxime Gaget, ένας άντρας 38 χρόνων με τα μάτια του να κοιτούν ήρεμα πίσω από τα μυωπικά του γυαλιά. Θα μείνει σημαδεμένος για όλη του τη ζωή από τα τραύματα που υπέστη από τη γυναίκα του. Θα χρειαστεί 4 επεμβάσεις για να αποκαταστήσει την σπασμένη του μύτη και το αριστερό του αυτί που διαλύθηκε από μια κλωτσιά. Ο Maxime είναι ο συγγραφέας του βιβλίου “Η γυναίκα μου, αυτός ο δήμιος” όπου περιγράφει τα μαρτύρια που υπέστη για 1 χρόνο από τη σύντροφό του.
Στη Γαλλία, κάθε χρόνο 80.000 άντρες πέφτουν θύματα σωματικής ή σεξουαλικής κακοποίησης από τις συντρόφους τους. Κάθε 14 μέρες ένας άντρας πεθαίνει εξαιτίας αυτής της κακοποίησης. Παρ΄όλα αυτά αυτή η κατάσταση παραμένει ταμπού και ο αριθμός τους θεωρείται μικρός σε σχέση με τις γυναίκες-θύματα που φθάνουν τις 223.000 κάθε χρόνο. Άλλωστε, μόνο το 5% των ανδρών υποβάλλουν μήνυση.”Υπάρχει στην κοινωνία μία άρνηση και μία προκατάληψη, όσον αφορά τη βία που ασκούν γυναίκες. Υπάρχει η συνήθης ενοχοποίηση του άντρα και η θυματοποίηση της γυναίκας”, εξηγούν οι ειδικοί.
Η μοναδική οργάνωση SOS για κακοποιημένους άντρες στη χώρα αναγκάστηκε να αναστείλει τη λειτουργία της, λόγω έλλειψης οικονομικών πόρων, αλλά και εξαιτίας των κοινωνικών προκαταλήψεων. Άλλωστε, “καμία έρευνα δεν έχει πραγματοποιηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την κακοποίηση των αντρών”, ομολογεί ο εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των φύλων. Κάποια κράτη έχουν διενεργήσει δικές τους έρευνες, όπως το Λουξεμβούργο, όπου 62,4% των θυμάτων είναι γυναίκες και 37,6% άντρες, ενώ στην Αγγλία το 40% των θυμάτων είναι άντρες και το 60% γυναίκες.
Στο Βέλγιο λειτουργεί από το Μάρτιο του 2015, ένα κέντρο υποδοχής και περίθαλψης για κακοποιημένους άντρες που μπορούν να παραμείνουν εκεί μέχρι 6 μήνες. Όπου εκεί τους παρέχεται ψυχολογική υποστήριξη. Τέτοια κέντρα υπάρχουν επίσης στη Γερμανία και την Ελβετία.
“Δεν πρέπει να κάνουμε διάκριση ανάμεσα σε άντρες και γυναίκες που έχουν πέσει θύματα κακοποίησης. Η τυποποιημένη εικόνα του δυνατού άντρα και της αδύναμης γυναίκας πρέπει πια οριστικά να ξεπεραστεί”, λένε οι ειδικοί. “Άλλωστε δεν μιλάμε για πόλεμο ανάμεσα στα δύο φύλα, αλλά η προσέγγιση και η θεραπεία των ανδρών θυμάτων είναι διαφορετική και πρέπει να εξειδικεύεται ανάλογα με το φύλο. Αν υπάρχει ακόμα αγάπη ανάμεσα στο ζευγάρι, τότε πρέπει και οι δύο να προσπαθήσουν να ακολουθήσουν μαζί το πρόγραμμα, επαναπροσδιορίζοντας την σχέση τους”.
news.makedonias.gr/2016/04/519972/

Δεν υπάρχουν σχόλια: