... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Πέμπτη, 21 Απριλίου 2016

Ασπρόμαυρες φωτογραφίες δείχνουν ότι κανένα θύμα βιασμού δεν «πήγαινε γυρεύοντας»

«Δεν είναι πρόσκληση»
«Ο γάμος δεν είναι συναίνεση»
«Δεν θέλω η κόρη μου να είναι η “μια στις τέσσερις”»
Πρόκειται για κάποιες από τις «δυνατές» φράσεις που συναντώνται σε ένα πρόσφατο φωτογραφικό project υπό την ονομασία «Still Not Asking For It». Από την Αυστραλή φωτογράφο Ρόρι Μπάνγουελ, η σειρά φωτογραφιών έχει στόχο την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας και των σεξουαλικών επιθέσεων, ενημερώνοντας περί συναίνεσης. 
Στη σειρά εμφανίζονται άνθρωποι ημίγυμνοι ή με τα εσώρουχά τους, με φράσεις της επιλογής τους, όπως «δεν είναι πρόσκληση» και «σώμα σου, επιλογή σου», γραμμένες πάνω στα κορμιά τους, ή σε επιγραφές που κρατούν.
Η Μπάνγουελ δήλωσε στη Huffington Post ότι κάποιοι εξ αυτών είναι επιζώντας ενδοοικογενειακής βίας ή σεξουαλικής κακοποίησης, άλλοι είναι συγγενείς επιζώντων, και κάποιοι είναι απλά ένθερμοι αλληλέγγυοι.
not asking
Η Μπάνγουελ δήλωσε στη HuffPost ότι το συνεχιζόμενο project ξεκίνησε το 2014 όταν η ίδια και ο σύζυγός της διαπίστωσαν, ενώ ήταν έγκυος 25 εβδομάδων, ότι θα έκαναν κοριτσάκι.
«Μόλις εγώ και ο σύζυγός μου ανακαλύψαμε ότι θα κάναμε κοριτσάκι, και οι δύο φρικάραμε λίγο, καθώς αντιληφθήκαμε ότι θα έπρεπε να προστατεύουμε μία έφηβη» είπε η Μπάνγουελ. «Οι περισσότεροι τους οποίους γνωρίζω (εμού περιλαμβανομένης) έχουν υποστεί κάποιο είδος σεξουαλικής ή ενδοοικογενειακής βίας στη ζωή τους...και με τρομοκράτησε η σκέψη ότι η κόρη μου θα μπορούσε να περάσει το ίδιο».
Η Μπάνγουελ δέχτηκε και κάποιες κριτικές για την έλλειψη ποικιλίας όσον αφορά στην έλλειψη πολυποικιλότητας στη σειρά, όταν ανέβασε τις φωτογραφίες στη σελίδα της στο Facebook τον Νοέμβριο. Είπε στη HuffPost ότι σκοπός της είναι να αντιπροσωπεύσει ένα μεγάλο εύρος φυλών και φύλων, από τη στιγμή που το project δεν έχει τελειώσει ακόμα. «Θα ήθελα να έχω περισσότερους έγχρωμους, άνδρες και οποιονδήποτε άλλον θα ήθελε να συμμετέχει» είπε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: