... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Τρίτη 26 Απριλίου 2016

Οι υποτιμημένες γυναίκες των χαρτονομισμάτων και οι νέες φιγούρες εμβληματικών γυναικών σε λίρες της Σκωτίας

NOTE

Σε μεγάλο αριθμό χαρτονομισμάτων ανά τον κόσμο, δολάριο, λίρα αλλά και παλιότερα πχ στην ελληνική δραχμή, συνηθίζεται η απεικόνιση, εθνικών ηρώων, βασιλιάδων, προέδρων, πρωθυπουργών και πιο πρόσφατα και λογοτεχνών ή επιστημόνων. Ωστόσο, οι άνδρες φαίνεται να υπερεκπροσωπούνται ενώ γυναικείες φιγούρες θα βρει κανείς μόλις στο 9% των χαρτονομισμάτων και αυτό μάλιστα στη Βασίλισσα Ελισάβετ Β' του Ηνωμένου Βασιλείου η οποία απεικονίζεται σε 74 από τα 120 χαρτονομίσματα. Χωρίς εκείνη, το 9% θα περιοριζόταν στο 3%.
Σε μια γενικότερη τάση που υπάρχει σε πολλές χώρες, περί αντικατάστασης προσώπων που απεικονίζονται σε διάφορα χαρτονομίσματα- στο πλαίσιο αναθεώρησης της ιστορίας αλλά και των όρων της πολιτικής ορθότητας- έχει ανοίξει και μια συζήτηση σχετικά με την εκπροσώπηση των γυναικών όπως πχ στις ΗΠΑ.
Γι αυτό το λόγο, και η αλλαγή στα χαρτονομίσματα των 5 και 10 λιρών της Σκωτίας, φαίνεται να έχει γίνει δεκτή με ιδιαίτερα θετικά σχόλια αφού όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Τράπεζας της Σκωτίας (RBS), Malcolm Buchanan είναι η πρώτη φορά που επιλέγονται δύο γυναικείες για να τα κοσμήσουν. «Μου δίνει μεγάλη χαρά που θα μπορέσουμε επιτέλους να τιμήσουμε τα φανταστικά και συχνά υποτιμημένα, επιτεύγματα δύο μεγάλων Σκοτσέζων γυναικών» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ποιες θα είναι οι δύο γυναίκες;
Οι Nan Shepherd και η Mary Somerville οι οποίες αν και λιγότερο γνωστές στην Ελλάδα, συγκαταλέγονται στις γυναίκες που η συνεισφορά τους στην λογοτεχνία και στα μαθηματικά χαρακτηρίζεται ως «ιστορική». Και σκοπός της απεικόνισής τους στα χαρτονομίσματα ήταν ακριβώς η ανταπόκριση στην ανάγκη που υπήρχε να βγουν από το περιθώριο της ιστορίας οι προσωπικότητες γυναικών που συνεισέφεραν πολλά, η κάθε μια στον τομέα τους, αλλά ουδέποτε έτυχαν της αναγνώρισης που θα έπρεπε.
Στην συγκεκριμένη περίπτωση, η Shepherd ήταν λέκτορας στο Aberdeen College αλλά και συγγραφέας- έγραψε κυρίως νουβέλες και ποιήματα- ενώ εξύμνησε την σκωτσέζικο τοπίο. Το πιο γνωστό της βιβλίο είναι το «Living Mountain». Η Shepherd πέθανε το 1981 και σε ηλικία 88 ετών αλλά το συγκεκριμένο έργο της απέκτησε μια νέα γενιά αναγνωστών μετά την πρόσφατη επανέκδοση του βιβλίου της. Η μορφή της θα κοσμεί το χαρτονόμισμα των 5 λιρών.
note
cash euronotes
Η δε Mary Somerville που θα κοσμήσει το χαρτονόμισμα των 10 λιρών είχε επιλεγεί αρκετά νωρίτερα στο πλαίσιο on line δημοσκόπησης. Γεννήθηκε το 1780 και πέθανε το 1872 σε μια εποχή όπου η συμμετοχή των γυναικών στην επιστήμη ήταν η εξαίρεση και όχι ο κανόνας. Παρ' όλα αυτά όμως ήταν υποψήφια για να γίνει η πρώτη επιστήμονας γένους θηλυκού, της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας το 1835.
cash euronotes
cash euronotes
Για την ιστορία, στην Ελλάδα την εποχή της δραχμής, μάλλον ήμασταν πολύ πιο μπροστά από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους και γενικότερα δυτικούς αφού το πρόσωπο της ηρωίδας της Επανάστασης του 1821 κοσμούσε εκείνο το υπέροχο γαλάζιο χαρτονόμισμα των 50δρχ και το πρόσωπο μια μιας κοπέλας από την Ύδρα με παραδοσιακή φορεσιά αυτό των 1.000δρχ.
cash euronotes
cash euronotes
Σε ακόμη παλαιότερες εκδόσεις απεικονίζονταν 1964 και 1978 απεικονίζονταν η νύμφη Αρεθούσα και πάλι στο χαρτονόμισμα των 50δρχ και η θεά Αθηνά σε αυτό των 100δρχ.
cash euronotes
cash
Τα χαρτονόμισμα του ευρώ δεν φέρουν απεικονίσεις προσώπων. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: