... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Παρασκευή, 1 Απριλίου 2016

«Τα καλά κορίτσια δεν διαμαρτύρονται»

\Η Σαμάρ απήχθη από άντρες που την ξυλοκόπησαν, την οδήγησαν σε αστυνομικό τμήμα όπου συνέχισαν να τη χτυπούν «παντού, σε όλο μου το σώμα, με ξύλα, κλομπ, όπλα, ενώ με έβριζαν χυδαία απειλώντας να με βιάσουν», γιατί τόλμησε να βιντεοσκοπήσει με το κινητό της έναν αστυνομικό που πυροβολούσε διαδηλωτή.
Τη Νάγκουα, καθώς πήγαινε σε συνάντηση με αξιωματούχο του ΟΗΕ, πράκτορες τη συνέλαβαν, της φόρεσαν κουκούλα και την κράτησαν επί ώρες σε ένα κελί «για να με κάνουν να σωπάσω, να μην καταγγείλω ότι πριν από δύο μήνες με απήγαγαν και με βίασαν για παραδειγματισμό επειδή αγωνίζομαι για τα δικαιώματα των εκτοπισμένων κοινοτήτων των Νούμπα».
«Με απείλησαν πως θα φέρουν εδώ τις κόρες μου και θα τις βιάσουν μπροστά μου», λέει η Σάντια Αμπνελμονίμ, που έχει συλληφθεί πολλές φορές για τη δράση της και στη διάρκεια μιας από αυτές τις αυθαίρετες κρατήσεις της βασανίστηκε και υποβλήθηκε σε ηλεκτροσόκ «επειδή δεν τους άρεσαν όσα τους έλεγα».
Μια φοιτήτρια καταγγέλλει πως οι αρχές ασφαλείας επικοινωνούν με τις οικογένειες των κοριτσιών που μετέχουν σε διαδηλώσεις κατηγορώντας τες για ανηθικότητα και αποστασία
«Δεν χρειάζεται πλέον να μας συλλαμβάνουν· εκφοβίζουν τις οικογένειές μας, και έτσι αναλαμβάνουν εκείνες αυτή τη δουλειά. Μετά τη συμμετοχή μου σε διαδήλωση, ο αδελφός μου με ξυλοκόπησε και με κλείδωσε στο σπίτι επί μήνες».
Αυτές οι ιστορίες είναι μερικές μόνο από τις 85 που συγκέντρωσε η διεθνής οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) στην έκθεσή της «Τα καλά κορίτσια δεν διαμαρτύρονται», τίτλος που περιγράφει γλαφυρά πώς οι αρχές ασφαλείας του Σουδάν χρησιμοποιούν κάθε μέσο κατά γυναικών που μάχονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Αυθαίρετες συλλήψεις, κατάχρηση εξουσίας, ξυλοδαρμοί, βιασμοί, βασανιστήρια, απειλές, καταδίκες σε μαστιγώματα και πρόστιμα, είναι συνήθη όπλα που επιστρατεύουν εναντίον φοιτητριών, καθηγητριών, επαγγελματιών, δικηγόρων, δημοσιογράφων και ακτιβιστριών, επισημαίνει ο επικεφαλής του HRW στην Αφρική, Ντάνιελ Μπέκελε.
Στην καμπάνια εκφοβισμού συμμετέχουν και τα κρατικά μίντια, που διαμορφώνουν το κατάλληλο κλίμα για να «δικαιολογηθούν» οι κάθε είδους καταχρήσεις των δυνάμεων ασφαλείας, στιγματίζοντας κοινωνικά όσες γυναίκες μετέχουν σε κινητοποιήσεις ως «λεσβίες και πόρνες».
«Στο Σουδάν η κυβέρνηση έχει θέσει στο στόχαστρό της περισσότερο τις γυναίκες από τους άνδρες», λέει η Φάτιμα, ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών η οποία έχει επανειλημμένα συλληφθεί επειδή συμμετέχει σε διαδηλώσεις.
«Εχουν επιπλέον υιοθετήσει πληθώρα νόμων που στοχεύουν κατά των γυναικών, περιορίζοντας τον τρόπο που ντύνονται, τη δυνατότητά τους να κυκλοφορούν και να μετακινούνται, ακόμη και να εργάζονται. Είναι ηθικό θέμα γι’ αυτούς. Αν είσαι γυναίκα στο Σουδάν και βγεις και διαμαρτυρηθείς στους δρόμους... αυτό σημαίνει ότι είσαι κακό κορίτσι ή κακιά γυναίκα».Δεν υπάρχουν σχόλια: