... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Τρίτη 12 Απριλίου 2016

Σαουδική Αραβία: Μουφτής απαγορεύει την οδήγηση στις γυναίκες επειδή «τις εκθέτει στο κακό»

Σαουδική Αραβία: Μουφτής απαγορεύει την οδήγηση στις γυναίκες επειδή «τις εκθέτει στο κακό»  - Media

Την απαγόρευση της οδήγησης υπερασπίστηκε ο υψηλότερα στην ιεραρχία κληρικός της Σαουδικής Αραβίας. Ο Μουφτής Abdul Aziz bin-Abdullah al-Sheikh ισχυρίστηκε σε τηλεοπτική εκπομπή ότι η οδήγηση εκθέτει τις γυναίκες στο κακό και πως είναι απαραίτητο οι συγγενείς μιας γυναίκας να είναι ενημερωμένοι για το αν οδηγεί ασυνόδευτη. Είπε, μεταξύ άλλων, πως οι άνδρες «με αδύναμο πνεύμα, που έχουν εμμονή με τις γυναίκες» μπορούν να βλάψουν τις γυναίκες οδηγούς.
Παρά το γεγονός ότι στις γυναίκες επιτρέπεται τυπικά να οδηγούν, στην ουσία απαιτείται και τοπική άδεια που δε χορηγείται στις γυναίκες. Τον περασμένο χρόνο, η ακτιβίστρια Loujain al-Hathloul καταδικάστηκε σε φυλάκιση 10 εβδομάδων όταν οδήγησε από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στα σύνορα της Σαουδικής Αραβίας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας.
Δεν είναι όμως η απαγόρευση της οδήγησης ο μόνος περιορισμός των γυναικών στο βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας. Μόλις το Δεκέμβριο επιτράπηκε η συμμετοχή των γυναικών στις βουλευτικές εκλογές, εξακολουθεί ωστόσο να απαιτείται η άδεια από άνδρα συγγενή προκειμένου μια γυναίκα να παντρευτεί, να ταξιδέψει, να σπουδάσει, ακόμα και να βγάλει διαβατήριο.
Ο Μεγάλος Μουφτής έχει πολλές φορές εκφραστεί ανοιχτά κατά των δικαιωμάτων των γυναικών και όχι μόνο. Το Μάρτιο απαγόρευσε στους μουσουλμάνους της Σαουδικής Αραβίας να παίζουν σκάκι, επειδή «καλλιεργεί εχθρότητα και μίσος», ενώ χαρακτήρισε το twitter ως «πηγή όλων των κακών».

Δεν υπάρχουν σχόλια: