... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Παρασκευή 17 Απριλίου 2015

Η πρώτη γυναίκα πρεσβευτής του Ιράν μετά την Ισλαμική Επανάσταση

Η πρώτη γυναίκα πρεσβευτής του Ιράν μετά την Ισλαμική Επανάσταση

Τον Σεπτέμβριο του 2013, μερικές εβδομάδες μετά την ανάληψη της προεδρίας του Ιράν από τον μετριοπαθή Χασάν Ρουχανί, η διπλωμάτης Μαρζιέχ Αφκχάμ διορίστηκε ως εκπρόσωπος Τύπου του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών και έγινε η πρώτη γυναίκα στην Ιστορία της Ισλαμικής Δημοκρατίας που κατέλαβε τη συγκεκριμένη θέση.

Τώρα, η Μαρζιέχ Αφκχάμ, ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα δημόσια πρόσωπα στο Ιράν με πολυετή θητεία στο υπουργείο Εξωτερικών, πρόκειται να γίνει η δεύτερη γυναίκα πρεσβευτής στην ιστορία της χώρας και η πρώτη μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979.

Τα κρατικά ειδησεογραφικά πρακτορεία του Ιράν μετέδωσαν ότι η κυρία Αφκχάμ πρόκειται να τεθεί επικεφαλής μιας διπλωματικής αποστολής σε χώρα της Ανατολικής Ασίας το όνομα της οποίας αναμένεται να κοινοποιηθεί κατά την κατά την επίσημη ανακοίνωση του διορισμού της.

Η πρώτη γυναίκα πρεσβευτής του Ιράν ήταν η Μεχρανγκίζ Ντολατσχαχί, γνωστή για τους αγώνες της υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών, η οποία υπηρέτησε ως πρεσβευτής του Ιράν στη Δανία από το 1976 έως την επανάσταση.

«Πρόκειται σίγουρα για μια ευπρόσδεκτη είδηση για τις γυναίκες στο Ιράν. Ο διορισμός της αποτελεί ένα θετικό βήμα αλλά το γεγονός αυτό δεν αμβλύνει τις ανησυχίες για νόμο που προετοιμάζεται στο ιρανικό κοινοβούλιο με στόχο τον περιορισμό του ρόλου των γυναικών στη δημόσια σφαίρα», δήλωσε στον «Guardian» η Γκίσου Νία, αναπληρώτρια διευθύντρια της Διεθνούς Εκστρατείας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Ιράν, μιας ΜΚΟ με έδρα τη Νέα Υόρκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: