... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015

Πώς να μάθετε στον γιο σας να σέβεται τις γυναίκες

Σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωπαϊκού Δικτύου κατά της Βίας για το 2014, το 24% των Ελληνίδων αναφέρει ότι έχει υποστεί σωματική βία είτε από σύντροφο, είτε από άγνωστο άνδρα. Μόνο το 2013, 13 εκατομμύρια γυναίκες στην Ευρωπαϊκή Ένωση έπεσαν θύματα σωματικής βίας, όπως μας πληροφορούν τα αποτελέσματα της έρευνας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων. Η λύση κάθε προβλήματος ξεκινά απ’ την πρόληψή του. Αν είστε μαμά αγοριών, ίσως η πρόληψη της γυναικείας κακοποίησης να βρίσκεται στα χέρια σας.
Δείτε μερικές πολύτιμες συμβουλές που πρέπει να δώσετε στον γιο σας για να μάθει να σέβεται τις γυναίκες και, κατ’ επέκταση, τον εαυτό του.

«Το όχι, σημαίνει όχι!»

Δώστε στο αγόρι σας να καταλάβει ότι το «όχι» δεν συνεπάγεται περιθώρια διαπραγμάτευσης. Εξηγήστε του ότι το «δεν θέλω» είναι ισχυρότερο απ’ το «θέλω». Δεν χρειάζεται το παιδί να είναι μεγάλο ή ιδιαίτερα ώριμο για να καταλάβει ότι δεν μπορεί να παραβιάσει τα προσωπικά όρια κανενός. Θυμίστε στο γιο σας, πόσο ο ίδιος –και ο καθένας-δυσανασχετεί και καταπιέζεται όταν εξαναγκάζεται να κάνει κάτι που δεν επιθυμεί.

«Μάθε να έχεις αυτοέλεγχο»

Μιλήστε στο παιδί για την απόλυτα φυσική τάση όλων των ανθρώπων να βγαίνουν εκτός εαυτού. Εξηγήστε του ότι ο θυμός, η οργή, η απογοήτευση είναι αισθήματα αφενός ανθρώπινα και εντελώς αναμενόμενα κι αφετέρου αναπόφευκτα. Συζητήστε μαζί του για τη τεράστια σημασία του αυτοελέγχου και της διαχείρισης του θυμού. Δώστε στο παιδί να καταλάβει ότι το να φωνάξει, να απειλήσει, να υποτιμήσει ή να χλευάσει έναν άλλο άνθρωπο δεν είναι σε καμία περίπτωση αποδεκτή επιλογή και πείτε του ξεκάθαρα -κι αξιωματικά!- ότι το γεγονός ότι είναι δυνατότερος από ένα κορίτσι, δεν του επιτρέπει να χρησιμοποιήσει τη δύναμή του.

«Να είσαι πάντα ευγενής»

Η ευγένεια και ο "ιπποτισμός" είναι αξίες που εκτιμώνται, όχι μόνο απ' το γυναικείο φύλο, αλλά απ' τον καθένα. Δείξτε του έμπρακτα ότι η ευγένεια και η καλή διάθεση είναι πάντα προτιμητέες συμπεριφορές -επιβραβεύστε την γλυκιά, χαμογελαστή συμπεριφορά. Εξηγήστε του ότι θα έρθουν στιγμές που θα θυμώσει ή δεν θα μπορεί να έχει αυτό που θέλει κι ότι, σ' αυτές τις στιγμές, θα είναι δύσκολο να παραμείνει ψύχραιμος και λογικός, ωστόσο θα είναι αναγκαίο να μάθει να επικοινωνεί όσα νιώθει χωρίς προσβολές ή σωματική βία.  

«Κλείσε τα μάτια και τ' αυτιά σου στα στερεότυπα»

Τα περισσότερα αγόρια παίζουν video games. Έχετε παρατηρήσει ποτέ τους ήρωες αυτών των παιχνιδιών; Οι γυναικείες μορφές είναι συνήθως ακαταπόνητες πολεμίστριες με μεγάλα όπλα, κι ακόμη μεγαλύτερο στήθος, που ντύνονται προκλητικά. Αντίστοιχης αισθητικής είναι οι γυναικείες φιγούρες στη μέση τηλεοπτική διαφήμιση. Μάθετε στο γιο σας να αγνοεί τα στερεότυπα περί sexy, αψεγάδιαστων γυναικών με χαμηλό IQ  κι αποκαλυπτικά μπικίνι, θυμίζοντάς του ότι οι πραγματικές γυναίκες, αυτές που ξέρει και αγαπά, δεν είναι ούτε τέλειες, ούτε χαζές. Είναι γυναίκες σαν τη δασκάλα του, τη μαμά του, την αδερφή του...   

«Η βία δεν είναι ποτέ επιλογή»

Μάθετε στο παιδί σας να αγαπά και να σέβεται τον εαυτό του. Η βία είναι μέσο που μετέρχονται συνήθως άνθρωποι αδύναμοι κι ανασφαλείς. Εξηγήστε στο γιο σας ότι η συμπεριφορά και οι εκρήξεις ίσως επιτρέπονται όταν βλέπει ποδόσφαιρο ή στο πλαίσιο κάποιου παιχνιδιού με τους φίλους του, αλλά είναι εντελώς ανάρμοστη στις ανθρώπινες σχέσεις. Συμβουλεύστε τον να μην θεωρήσει ποτέ τη σωματική του υπεροχή έναντι μιας γυναίκας ως μορφή εξουσίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: