... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου 2014

Τα κορίτσια των Γεζίντι αυτοκτονούν για να γλιτώσουν τους βιασμούς ή να γίνουν σκλάβες του σεξ για τους τζιχαντιστές [εικόνες]

Τα κορίτσια των Γεζίντι αυτοκτονούν για να γλιτώσουν τους βιασμούς ή να γίνουν σκλάβες του σεξ για τους τζιχαντιστές [εικόνες]

Βιασμοί, εγκυμοσύνες, παιδιά που δραπέτευσαν χωρίς τους γονείς τους, γυναίκες που πουλήθηκαν σε τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους ως σκλάβες του σεξ ή αυτοκτόνησαν για να γλιτώσουν τα βασανιστήρια.


Στοιχεία που σοκάρουν και μαρτυρούν πως η σεξουαλική υποδούλωση συνιστά κεντρικό πυρήνα των θρησκευτικών αξιών των τζιχαντιστών, περιέχονται στην έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας με τίτλο «Απόδραση από την κόλαση: βασανιστήρια, σεξουαλική δουλεία στην αιχμαλωσία του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ».


Τα συγκλονιστικά στοιχεία προέρχονται από τις μαρτυρίες 42 κοριτσιών της φυλής των Γεζίντι στο Ιράκ, που κατάφεραν να διαφύγουν, ενώ κρατούνταν αιχμάλωτες από τζιχαντιστές του ΙΚ. Μιλούν για συνεχείς μεταφορές και «διαλογή». «Σημείωσαν τις ηλικίες, τα ονόματά μας, τα πάντα. Μετά μας χώρισαν, αλλού πήγαν οι άνδρες και αλλού οι γυναίκες. Ύστερα πάλι ξεχώρισαν τις νέες γυναίκες, τις παντρεμένες και τις μη», θυμάται η 19χρονη Γεζίντι.


Οι νεαρές κοπέλες μεταφέρθηκαν αρκετές φορές με φορτηγά, στοιβαγμένες σαν ζώα. Πρώτα έφτασαν στη Μοσούλη, όπου βρίσκονταν εκατοντάδες άλλες γυναίκες όμηροι, για να καταλήξουν σε σπίτι ανώτερου στελέχους του ΙΚ, όπου γινόταν και αγοραπωλησία. Οι γυναίκες αυτές βίωναν καθημερινά σωματική και λεκτική βία. Αρκετές βιάστηκαν δεκάδες φορές. Πολλές ήταν ανήλικες, ηλικίας ακόμη και 12 ετών.


Η 27χρονη Γουάφα, λέει πώς αυτή και η αδελφή της επιχείρησαν να αυτοκτονήσουν. Κατά τη διάρκεια της κράτησης τους στη Μοσούλη έπρεπε να αποφασίσουν αν ήθελαν να παντρευτούν δυο αδέλφια ή να πωληθούν ως σκλάβες. Στην απόγνωση τους προσπάθησαν να πνιγούν με το κασκόλ τους, αλλά δεν τα κατάφεραν. Όλη τη νύχτα τις παρακολουθούσαν και τις απειλούσαν.  Τα θύματα που κατάφεραν να δραπετεύσουν καταγγέλλουν τώρα στη Διεθνή Αμνηστία πως πολλά κορίτσια αυτοκτόνησαν όταν έχασαν κάθε ελπίδα ότι κάποιος θα μπορούσε να τις σώσει.

Εκατοντάδες κορίτσια και γυναίκες της φυλής των Γεζίντι, συνελήφθησαν κατά την αιματηρή έφοδο των τζιχαντιστών του ΙΚ στο βόρειο Ιράκ και τώρα πωλούνται ως σκλάβες του σεξ, υποχρεώνονται σε γάμους ή κρατούνται δέσμιες υπό απάνθρωπες συνθήκες. Η κουρδική περιφερειακή κυβέρνηση εκτιμά ότι 3.583 Γεζίντι, άνδρες, γυναίκες και παιδιά αγνοούνται. Ακτιβιστές υποστηρίζουν ότι ο αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος ενώ εκτιμάται ότι 430 άτομα έχουν καταφέρει να δραπετεύσουν.


Στις αρχές Δεκεμβρίου, το Ισλαμικό Κράτος εξέδωσε και κυκλοφόρησε σε φυλλάδια μία σειρά από κανόνες σχετικά με τη συμπεριφορά που θα πρέπει να ακολουθούν οι τζιχαντιστές απέναντι στις Γεζίντι σκλάβες του σεξ. Τα φυλλάδια διανεμήθηκαν στους άνδρες του Ισλαμικού Κράτους πριν από 10 μέρες, μετά την προσευχή της Παρασκευής, στη Μοσούλη.

http://www.iefimerida.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: