... 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της-1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού-Δεν είσαι η Μόνη...Δεν είσαι Μόνη....-24ωρη Γραμμή SOS 15900- Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Θηβαίων

Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2014

«Χρειάζομαι τη βοήθειά σας…»!



Εδώ και πολύ καιρό δεχόμαστε κλήσεις στην «Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα παιδιά SOS 1056», από τον μικρό μας φίλο τον Βαγγέλη, 7 ετών. Στην αρχή της γνωριμίας μας, ο Βαγγέλης δίσταζε να μας μιλήσει για τον εαυτό του. Μόνο μας τηλεφωνούσε, μας καλημέριζε λέγοντας το όνομά του και έπειτα τερμάτιζε απότομα την κλήση του.

Κάποιο πρωινό μας κάλεσε και πάλι με έντονη την ανάγκη να μιλήσει για το πρόβλημά του. Ξεκίνησε διστακτικά λέγοντας: "Χρειάζομαι τη βοήθειά σας....". Έτσι, ο ανήλικος μας εξιστόρησε τις δύσκολες καταστάσεις που βίωνε στην πιο τρυφερή φάση της παιδικής του ζωής.

Οι κακές σχέσεις μεταξύ των βιολογικών γονέων του, η έντονη και καθημερινή σωματική κακοποίηση του ίδιου αλλά και της μητέρας του από τον σύντροφό της, η οικονομική δυσχέρεια της οικογένειας και η συναισθηματική αδυναμία της μητέρας να κινητοποιηθεί προστατεύοντας τον εαυτό της και το ανήλικο παιδί της.... καταστάσεις πολύ συχνές δυστυχώς, όσο απίθανες και αν φαντάζουν.

Ζητήσαμε να μιλήσουμε με τη μητέρα του Βαγγέλη την οποία και καθοδηγήσαμε στον χειρισμό της όλης κατάστασης.

Ένα βράδυ δεχτήκαμε κλήση από τον ανήλικο που με σπαρακτικούς λυγμούς μας ανέφερε ότι εκείνη τη στιγμή βρισκόταν κλειδωμένος στο δωμάτιο του προκειμένου να προστατευτεί από τον εξαγριωμένο και υπό την επήρεια αλκοόλ σύντροφο της μητέρας. Άμεσα, κινητοποιήθηκαν οι αρμόδιες αρχές προκειμένου να προστατεύσουν το παιδί και τη μητέρα.

Κάπως έτσι, ξεκίνησε η αρχή του τέλους των βίαιων καταστάσεων που βίωσαν οι δυο τους....

Έκτοτε ο Βαγγέλης μας καλεί λέγοντας μια γλυκιά καλημέρα και συστήνοντας τον εαυτό του ως: "ο φίλος σας ο Βαγγέλης"!

Δεν υπάρχουν σχόλια: